Nikolić u suzama: Mandat nudim SNS

Naprednjaci o Vladi Srbije

Nikolić u suzama: Mandat nudim SNS

Politika -
Nikolić je na sednici GO SNS podneo ostavku na funkciju predsednika stranke, koju će do Kongresa naprednjaka preuzeti njegov zamenik Aleksandar Vučić
1 / 6 Foto: Fonet

BEOGRAD - Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je u četvrtak da će mandat za formiranje vlade prvo ponuditi Srpskoj naprednoj stranci.

"Ja ću vama da ponudim mandat za formiranje nove vlade. Ako ga ne iskoristite, ponudiću ga nekom drugom", rekao je Nikolić na sednici Glavnog odbora SNS u prvom obraćanju posle izbora za predsednika Srbije.

Nikolić je na sednici GO SNS podneo ostavku na funkciju predsednika stranke, koju će preuzeti do Kongresa naprednjaka njegov zamenik Aleksandar Vučić.

Nikolić je apelovao i na SNS, i na druge stranke, kao i na sve koji ih vode da se "uozbilje i da ne gube mnogo vremena na formiranje vlade".

Nikolić je naveo da predsednik države ne sme da bude "ni član svoje partije, a ne da je vodi" i ponovio da je obećao da će biti predsednik svih građana Srbije.

Prema njegovim rečima, stranka ne može od njega očekuje da donosi odluke i zaplakavši dodao: "to tako mora - poraslo dete, osamostalilo se".

"Ostavljam vam od srca da strankom do Kongresa rukovodi Vučić", poručio je Nikolić.

Nikolić: Ponudio sam Tadiću prijateljstvo

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se sastao sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem i da je sa njim, kako je naveo, razgovarao o svemu i ponudio mu prijateljstvo.

"Video sam se sa Tadićem pre neki dan. O svemu smo razgovarali", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu posle sednice Glavnog odbora SNS na kojoj je podneo osatvku na mesto predsednika stranke.

Nikolić je rekao da je Tadiću na tom sastanku "ponovo ponudio prijateljstvo". "Do aprila 2010. imali smo prijateljstvo. Ponovo sam mu ponudio prijateljstvo da postignemo konsenzus o Kosovu i da se makar jednom mesečno sastajemo kao nekad", rekao je Nikolić i dodao da sa Tadićem nije razgovarao o vladi SNS-DS.

Kako je naveo Nikolić, on više ne odlučuje o eventualnom učešću naprednjaka u vladi jer više nije ni predsednik ni član stranke.

Nikolić je rekao i da je posle izbora razgovarao sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem "kurotazno", kao i da nije bilo razgovora o formiranju vlade. Novi predsednik Srbije je poručio da nema vremena za gubljenje u vezi sa formiranjem vlade i pozvao političare da se "uozbilje" kako bi mogao da poveri premijerski mandat bilo onome ko sastavi vladu ili najačoj stranci - SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track