Protest u Podgorici: Lukšić predstavljen kao dvorska luda
Foto: KURIR

Protest u Podgorici: Lukšić predstavljen kao dvorska luda

Politika -
Okupljeni su nosili transparente sa porukama vlasti, među kojima su "Dosta je bilo pljačke", "Nisam protiv sistema, sistem je protiv mene", "Kome zakon leži u parama, tragovi mu smrde kriminalom"

PODGORICA - Nekoliko hiljada građana krenulo je u četvrtak u protestnu šetnju u Podgorici, izražavajući nezadovoljstvo socijalno-ekonomskom situacijom i korupcijom u Crnoj Gori.

Na petom ovogodišnjem protestu, koji organizuju Unija slobodnih sindikata (USS), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija (SU), ponovo je zatražena promena vlasti u Crnoj Gori mirnim putem.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama vlasti, među kojima su "Dosta je bilo pljačke", "Nisam protiv sistema, sistem je protiv mene", "Kome zakon leži u parama, tragovi mu smrde kriminalom".

Takođe, jedna grupa nosila je veliku fotografiju premijera Igora Lukšića, sa fotomontažom dodatom kapom dvorske lude. Protestna šetnja počela je ispred zgrade univerziteta, a završiće se okupljanjem pred zgradom vlade u Podgorici.

Prethodnim protestima organizovanim od početka godine, prisustvovalo je po nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, radnika propalih preduzeća, penzionera, studenata i aktivista nevladinog sektora.

Premijeru Lukšiću su ispred zgrade vlade poručili da je "marioneta", a bivšeg premijera i lidera vladajućeg Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića nazivali su "lopovom", "samozvanim ocem nacije", "donom" i "diktatorom". Najavljeni su novi protesti za sledeći četvrtak, i rečeno je da će oni trajati sve do promene vlasti."Naš otpor je tek počeo. Nećemo polurešenja I prazna obećanja, Hoćemo poštenu vlast koja radi za građane , a ne za organizovani kriminal", poručila je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović, dok su okupljeni uzvikivali, "dolje režim", "dolje vlada", "ostavke".

Ćalović je saopštila da građani traže "odgovornost, svoj novac i svoj život nazad" i ocenila da te promene "nisu male, već tektonske", jer je "kriminal srastao sa institucijama sistema". Govornici su članove bivših i sadašnjih vlada nazvali "zaštitnicima organizovanog krminala", vlast optužili za rasprostanjeni nepotizam, korupciju i pljačku i zatražili od nje da raskine štetne privatizacione ugovore. Sindikalni lider Janko Vučinić i studentski vođa Ognjen Jovović podsetili su na ovih dana obeleženu šestu godišnjicu nezavisnosti i ocenili da je 2006. godine "postavljen samo ram za sliku", a da je Crna Gora danas "privatna država" i "sivi dom". Protestnom šetnjom koja je počela ispred zgrade univeziteta, okupljeni su obišli ključne institucije iz sistema vlasti, koje su obezbedlivale policijske snage.

Protestu su se priključili i pojedini opozicioni čelnici, lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević, potpredsednik te partije Branko Radulović, funkcioneri i poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatpvić i Velizar Kaluđerović, te čelnik Nove srpske demokrartije (NOVA) Andrija Mandić. Peti građanski protest od početka godine protekao je bez incidenata, a novi je zakazan za četvrtak 31. maja u 18 sati.

http://www.youtube.com/watch?v=pu6RDZQarYg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track