ĐURIĆ U BERLINU: Direktor kancelarije za KiM učestvovao na "Kerber forumu"
Foto: Zorana Jevtić

Jedini učesnik iz Srbije

ĐURIĆ U BERLINU: Direktor kancelarije za KiM učestvovao na "Kerber forumu"

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić učestvovao je u Berlinu na dvodnevnom "Kerber forumu", koji je okupio veliki broj evropskih političara i predstavnika akademske zajednice, saopšteno je danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Istorijski forum Kerber" je međunarodni diskusioni panel koji se bavi aktualnim sukobima i političkim izazovima iz ugla istorijskih činjenica i unapređenjem međunarodnog razumevanja savremene politike u kontekstu istorijskih procesa.

Đurić je, kao jedini učesnik iz Srbije, u razgovoru sa brojnim uticajnim evropskim donosiocima odluka istakao opredeljenost Vlade Srbije za očuvanje stabilnosti i prevazilaženje istorijskih animoziteta u regionu.

On je predočio sagovornicima i genezu problema na Kosovu i Metohiji i pozicije Srbije po pitanju njene južne pokrajine.

Prvi "Istorijski forum Kerber" je bio fokusiran na nekoliko politički aktualnih tema, kao što su odnos nacionalne države i globalizacije, uloga Rusije u savremenoj Evropi, migracije, kriza evropskog sekularizma i kolonijalno nasleđe.

"Kerber" je osmišljen kao redovan forum, koji će svake godine okupljati oko 200 učesnika iz oblasti politike, nauke i javnog života, za čiji su rad važna istorijsko-politička pitanja, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track