DA LI JE VLADA GEJ FRENDLI: Skandalozni prekid sednice Skupštine grada u Čačku
Foto: Printscreen Tanjug

Sukob Dveri i SNS

DA LI JE VLADA GEJ FRENDLI: Skandalozni prekid sednice Skupštine grada u Čačku

Politika -

ČAČAK - Predsednik Skupštine grada Čačka Igor Trifunović, prekinuo je danas sednicu loklanog parlamenta zbog ometanja njenog održavanja.Polemika između narodnih poslanika Srpske napredne stranke i Dveri, Marka Parezanovića i Boška Obradovića, prethodnih dana putem saopštenja, kulminurala je danas na sednici Skupštine grada.

Trifunović je u jednom trenutku Obradoviću izrekao udaljenje sa sednice, ali se on o tu meru oglušio, uprkos dolasku obezbeđenja.

Kako Obradović nije želeo da se pomeri od skupštinske govornice, Trifunović je prekinuo sednicu.

Boško Obradović je nakon prekida sednice izjavio novinarima da mu je poslanik SNS Marko Parezanović javno zapretio pred svim odbornicima rečima "naći ćemo mi već način da te se rešimo", što je on, kaže, shvatio kao otvorenu "pretnju likvidacijom".

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

"Ja ne znam da li ću živ dočekati nastavak ove sednice, možda SNS ima neke druge ideje kako da me onemogući da govorim, ali postoje drugi odbornici koji će sigurno govoriti u ime naše odborničke grupe i u ime opozicije u skupštini grada Čačka", žalio se Obradović.

Predsednik skupštine grada Trifunović izjavio je da su se pojedini odbornici na današnjoj sednici "držali tema mimo dnevnog reda" i da su upotrebljavali nepristojne izraze.

"Ne delim odbornike na vlast i opoziciju. Svako ko ne poštuje poslovnik o radu i ne pridržava se dnevnog reda bio je sankcionisan. Strogo sam primenjivao poslovnik. Svaki odbornik koji je imao dve mere opomene, sledeći put kada je napravio taj prekršaj - bila mu je oduzeta reč. Obradović je i posle mere oduzimanja reči nastavio sa ometanjem rada skupštine. Po poslovniku sam morao da ga udaljim sa sednice skupštine", rekao je Trifunović.Prema njegovim rečima, pojedini odbornici su se pozivali na neke izjave u medijima, koje nisu bile tema zasedanja, a čak su i Vladu Srbije nazvali "pederskom", što je, kaže, nedopustivo.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

Dok odbornici opozicije ističu kako se samo njima izriču opomene, Trifunović podseća da je na jučerašnjoj sednici opomenu izrekao jednom odborniku vladajuće koalicije.

"Opozicija je imala nameru da ovu sednicu produži maksimalno, da najverovatnije uzme još neku dnevnicu, jer ne vidim suštinu utvrđivanja dnevnog reda na jučerašnjoj sednici koje je trajalo tri sata", zaključio je Trifunović.On je rekao da će sednica trajati onoliko koliko bude morala da traje, dodajući da neće dozvoliti da se krši poslovnik o radu, iako taj dokument, kako navodi, treba menjati.

Boško Obradović tvrdi, povodom optužbe da su vladu nazcvali pederskom, da je reč o grešci u prevodu engleskog termina "gej frendli":

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

"Naš odbornik Radisav Racković nije najbolje razumeo taj izraz i vladu je nazavao "pederskom", rekao je.On je dodao da se ovaj termin odnosi na sve vlade sveta koje su prijateljski raspoložene prema gej populaciji, promociji homoseksualizma i koje podržavaju LGBT populaciju.

"Jedna takva vlada, gej frendli je i vlada Aleksandra Vučića. Da bi to dokazao on je i jednu ministarku iz LGBT zajednice uključio u rad, jer postoje kvote koliko mora biti pripadnika ove populacije u vladi, a kasnije će te kvote morati da uvedu u vrtiće, vojsku i ostale institucije", rekao je Obradović.

On je istakao da ne vidi ništa uvredljivo u tome što je odbornika Racković rekao jer se ova vlada izjasnila i deklarisala kao tolerantna prema pripadnicima ove populacije.

Foto: Printscreen Twitter
Foto: Printscreen Twitter

"Mi nismo gej tolerantni, mi smo porodičan pokret koji se zalaže za porodične vrednosti i smatramo da nije normalno da dete ima tatu i tatu, naprednjaci smatraju da je to normalno i to je razlika između SNS i Dveri najkraće opisano", kazao je Obradović.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Parezanović izjavio je danas da odbornici Dveri pokušavaju da vrše opstrukciju rada parlamenta već drugi dan, da govore o svemu, sem o Dnevnom redu. "Na današnjoj sednici smo imali izveštaje o radu ustanova kulture, dok su odbornici Dveri celo vreme govorili o Vladi Srbije, premijeru i na taj način pokušali da prikupe neke političke poene.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

I danas i juče smo imali jedno neprihvatljivo ponašanje odbodnika Dveri koji je Vladu Srbije nazvao "pederskom", rekao je Parezanović.

On kaže da Vlada Srbije može da biti dobra ili loša, stručna ili nestručna, ali da se karakteriše prema seksualnoj orjentaciji zbog jednog člana vlade, to je apsolutno neprihvatljivo.

"Izdali smo saopštenje gde smo to osudili i podsetili javnost da je pre izvesnog vremena jedan odbornik Dveri sve glasače SNS nazvao maloumnicima. Smatram da su to elementi klero-fašističke ideologije i da je neprihvatljivo da se širi takva mržnja prema onima koji misle drugačije od njih", istakao je Parezanović.Parezanović je rekao da SNS nikada do sada nije inicirao bilo kakav sukob, već da su uvek samo odgovarali, dodajući da se lider Dveri Boško Obradović "kulturnije i normalnije ponaša u Skupštini Srbije, nego na sednici Skupštine grada Čačka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja