PRVI INTERVJU POSLE PRESUDE Karadžić: Žao mi je što sam kočio Vojsku Republike Srpske
Foto: AP, Osuđen, Presuda, Hag, Haški Tribunal

Osuđen na 40 godina

PRVI INTERVJU POSLE PRESUDE Karadžić: Žao mi je što sam kočio Vojsku Republike Srpske

Politika -

Haški osuđenik Radovan Karadžić dao je prvi intervju nakon što je u martu u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je u intervjuu za "Cajt" izjavio da je za njega i ostale zatvorenike humor "najbolji način da izraze brigu i agresiju, ali i da ih izbace iz sebe", prenosi Bild.

"Zbog toga se stalno smejemo", rekao je Karadžić.

Osim toga, u slobodno vreme se često moli, svira frulu, igra tenis i fudbal.

- Znam da me srpski narod pamti kao požrtvovanog i odgovornog državnog službenika. Jedina greška koju sam napravio ticala se naše vojske. Stalno sam ih kočio, zato što sam verovao strancima i drugoj propagandi. Tako sam ih sprečio da postignu još više na bojnom polju, rekao je Karadžić novinarima.

Radovan Karadžić osuđen je u martu 2016. godine na 40 godina zatvora u Hagu. U vreme izdržavanja kazne biće uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru, odnosno od 2008. godine.

Haški tribunal proglasio ga je krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca pripadnika UN i drugih organizacija, dok je oslobođen za genocid u sedam opština, odnosno Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica, Zvornik.

(Bild)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track