Najnovije vesti

SNS, SPS I SVM GLASALI ZA: Skupština Vojvodine usvojila odluku o tradicionalnom grbu i zastavi
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Simboli iz 1848

SNS, SPS I SVM GLASALI ZA: Skupština Vojvodine usvojila odluku o tradicionalnom grbu i zastavi

Politika

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine danas su većinom odlučili o uvodjenju takozvanog tradicionalnog grba i zastave Pokrajine, koji će se ubuduće isticati pored već postojeće zastave i grba Vojvodine.

Za usvajanje grba i zastave glasalo je 90 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržanih 13 poslanika.

Za su glasali poslanici koalicije Srpske napredne stranke, koalicije Socijalističke partije Srbije i poslanici Saveza vojvodjanskih Madjara.

U ime predlagača, profesor Pravnog fakulteta Slobodan Orlović rekao je da donošenjem odluke Skupština Vojvodine izvršava obavezu koju je sama sebi propisala pre dve i po godine.

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

"Bilo bi idealno da Vojvodina ima jedan grb, ali o tome možemo razgovarati u budućnosti", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški rekao je da predloženi simboli nisu tradicionalni, jer su bili u nezvaničnoj upotrebi manje od mesec dana, u vreme Revolucije 1848. godine.

"Ovi simboli su neutemeljeni u istoriji, u heraldici i isforsirani su. Pokrajinski simboli bi trebalo da objedinjuju i ujedinjuju, a ne da stvaraju nove razmirice", kazao je Bogaroški i dodao da će ta stranka glasati protiv odluke.

Pokrajinski poslanik LSV Bojan Kostreš rekao je da je propuštena prilika da se predstavnici gradjanske i nacionalne opcije dogovore o tradicionalnim simbolima Vojvodine.

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Po njegovim rečima, s obzirom da su predloženi tradicionalni simboli iz vremena Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, održane 1-3. maja 1848. godine, onda po toj logici Skupština Vojvodine treba da raspravlja i o tradicionalnom ustavu i pasošu Vojvodine, jer je i o tome bilo reči na Majskoj skupštini, s koje su predstavnici Srba iz Ugarske uputili zahtev Beču za autonomiju i odlučili da proglase Srpsku Vojvodinu.

"Medjutim, usvajanjem ovih simbola dolazimo u situaciju da podsećamo poraženu stranu da je bila poražena. I ne samo to, nego ćemo im i kaznu naplatiti ako tu zastavu ne okače. Nije to dobro. Siguran sam da to nije bila namera, ali plašim se da će ovo nastaviti da razdire naše društvo", rekao je Kostreš.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da su LSV i prethodna vlast imali i više nego dovoljno vremena da za dogovor o tradicionalnim simbolima i dodao da je sadašnja vlast obavezna da ih usvoji.

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Poslanica Pokreta "Dosta je bilo" Svetlana Kozić kazala je da su istoričari potvrdili da je reč o nametanju simbola koji nikada nisu bili tradicionalni u Vojvodini.

"Vojvodina ima mnogo hitnijih problema nego što su tradicionalni grb i zastava. Pa zar su važniji simboli od životnih tema? Iz Vojvodine se iseljava jako mnogo ljudi, sela su nam prazna i napuštena, a mi se bavimo simbolima, koji će zapaliti dodatnu vatru", kazala je Svetlana Kozić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković je najavio da će se poslanici te stranke uzdržati od glasanja.

"Simboli su nešto pred čim se stoji s ponosom, jer oni integrišu i otelovljuju jedinstvo jedne političke zajednice. Predloženi tradicionalni simboli nemaju uporište u istoriji i heraldici. To je pokušaj da se proizvede istorija tamo gde je nema", rekao je Novaković.

Dodao je da nakon usvajanja odluke treba da se piše uputstvo za njeno sprovodjenje i ocenio da je to prilika da se razgovara i da se nadje "prava mera".

Poslanica DS-a Jelena Balašević rekao je da gradjani ne znaju kako izgleda grb Vojvodine jer im to nije prioritet u svakodnevnom životu.

Tamaš Korhec iz Madjarskog pokreta rekao je da mu nije poznato da igde na svetu postoji država ili region koji paralelno ističe dve zastave i dva grba.

On je rekao da ni opštine, ni institucije Vojvodine u svojim budžetima nemaju sredstva za izradu i isticanje zastave i grba, za izmenu pečata i drugo što sledi.

Poslanik i predsednik Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara Aron Čonka rekao je da ta stranka neće podržati predlog za uvodjenje tradicionalnih simbola Vojvodine jer smatra da se radi o "fabrikovanju istorije".

"Ovo je loša poruka za sve manjinske narode koji su autohtoni, i koji u Vojvodini žive oduvek", rekao je Čonka i dodao da predsednik SVM i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor nema pravo da usvajanje tradicionalnih simbola podržava u ime cele madjarske zajednice.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Djuradj Jakšić rekao je da će SRS glasati za tradicionalne simbole, a založio se za ukidanje zvaničnog grba i zastave Vojvodine, za koje je rekao da ih je "oktroisao DOSmanlijski režim" 2002. i 2004. godine.

Foto: Printscreeen Twitter
Foto: Printscreeen Twitter

"To su Čankovi, ligaški simboli, koje narod nije prihvatio. Mi to nikada nismo doživljavali kao zastavu, već kao najobičniju krpu", kazao je Jakšić.

Skupština Vojvodine danas je usvojila i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu APV za 2016. godinu u periodu januar - jun 2016. godine.

Na dnevnom redu su i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o žalbenoj komisiji AP Vojvodine, Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Javnom preduzeću za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje Zavod za urbanizam Vojvodine, Izveštaj o radu i završni račun Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima za 2015. godinu.

Na dnevnom redu su i Predlog sporazuma o saradnji Vojvodine i Uprave Almatinskog regiona iz Kazahstana, Predlog odluke za razrešenje direktora Garancijskog fonda Vojvodine, Predlog odluke o imenovanju direktora Garancijskog fonda Vojvodine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...