MARTINOVIĆ: Janković pokazao da nije zaštitnik građana
Foto: Zorana Jevtić

Nastavljena polemika

MARTINOVIĆ: Janković pokazao da nije zaštitnik građana

Politika -

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Aleksandar Martinović ocenio je danas da je ombudsman Saša Janković svojim ponašanjem i Izveštajem o radu te institucije za 2015. godinu pokazao da nije zaštitnik građana, već da isključivo radi na svojoj političkoj promociji.

"O tome govore njegovi konkretni potezi i diskusije na društvenim mrežama, ali pre svega njegov Izvešaj za 2015. godinu, koji je prepun paušalnih političkih ocena i govori o tome da je prekoračio granicu svojih ovlašćenja koja su definisana Ustavom i zakonom", rekao je Martinović Tanjugu.

Martinović je tako reagovao na saopštenje zaštitnika građana, u kojem je Janković ocenio da su pojedini članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe na jučerašnjoj sednici, na kojoj su razmatrali Izveštaj zaštitnika građana za 2015. godinu, vodili kampanju protiv te institucije i njega lično, umesto da razmatraju dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Šef naprednjaka u parlamentu odgovara da Janković nije ni došao na sednicu odbora, čime je, ocenjuje, pokazao koliko ne poštuje ni poslanike ni građane Srbije, uprkos tome što "od građana prima platu 358.000 dinara".

"Janković je ponajmanje zaštitnik građana, a svakim danom sve više ponaša kao čovek koji ima očiglednu nameru da se kandiduje za predsednika Srbije", navodi Martinović.

Janković: Napadaju me i sami me projektuju kao kandidata

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da su poslanici vladajuće većine na skupštinskom Odboru za pravosuđe vodili kampanju protiv njega i da su ga "sami projektovali" kao kandidata za još neraspisane predsedničke izbore.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

On je u saopštenju izrazio žaljenje što poslanici na jučerašnjoj sednici nisu razmatrali dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti iz redovnog godišnjeg izveštaja zaštitnika građana za 2015. godinu, već su vodili kampanju protiv njega.

"Umesto da se na Odboru raspravlja o teškim, argumentovanim nalazima o kršenjima prava građana kojima izveštaj obiluje i načinima da se unapredi rad organa vlasti, deo poslanika skretao je pažnju javnosti sa suštinske teme napadom na ličnost koja stoji iza izveštaja, što je upravo primer tabloidizacije rada državnih organa na šta se u izveštaju inače upozorava", istakao je Janković.

Kako je naveo, uprkos pozivima predsednika Odbora Petra Petrovića da se fokusiraju na sadržaj izveštaja, većina poslanika najpre samoinicijativno isticala Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije, a onda se na najgrublji način podsmevala sopstvenoj ideji.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Građani Srbije zaslužuju bolje od toga, njihova prava i interesi moraju da budu u žiži institucija, a ne stalna politička bitka za vlast", naveo je zaštitnik građana i dodao da je upravo da bi izbegao skretanje sa teme na sednicu Odbora uputio svoje zamenike koje je na tu funkciju izabrala skupština.

Kako je navedeno, uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, Skupština nije razmatrala izveštaj zaštitnika građana ni za 2014. godinu, a od podnošenja izveštaja za 2015. prošlo je pola godine, a njegovo razmatranje pred Skupštinom nije ni zakazano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja