DVOSTRUKA IGRA Vulin: Građani debelo plaćaju Jankovića, a on vodi kampanju
Foto: Nebojša Mandić

Žestoke reakcije vlasti na video-snimak ombudsmana

DVOSTRUKA IGRA Vulin: Građani debelo plaćaju Jankovića, a on vodi kampanju

Politika -

Predstavnici vladajućih stranaka tvrde da je spot zaštitnika građana urađen da bi ga promovisao kao kandidata za predsednika Srbije

Predstavnici vladajućih stranaka uvereni su u to da je sporni video-spot u kome se pojavljuje ombudsman Saša Jankovića napravljen za potrebe njegove predizborne kampanje za predsednika Srbije.

Oni redom Jankovića optužuju da zloupotrebljava funkciju zaštitnika građana, dok on tvrdi da u video-snimku samo promoviše instituciju koju predstavlja.Ministar rada Aleksandar Vulin smatra da je jasna namera Jankovićevog pojavljivanja ispred kamere.

- On jeste u kampanji i to je jasno, ali ostaje nejasno zašto zakon važi za sve osim za njega. Kako je moguće da u radno vreme, dok ga plaćaju građani Srbije, vodi kampanju, snima spotove, šalje tvitove. Nejasno je kako može da ignoriše Skupštinu, ali i da u isto vreme napada poslanike zato što mu se ne dopada kako misle i šta govore. Očigledno je da smo dobili kandidata, a nismo izgubili zaštitnika građana. Zaštitnika građana nismo imali ni do sada - ocenjuje Vulin.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da treba obratiti pažnju na to kako je Jankovićev nastup osmišljen.- On u spotu ne objašnjava šta radi, već afirmiše sebe. To je uvertira u kandidaturu ili dalju političku aktivnost, a čini mi se da bi sve to više uspelo da nisu negirali da je predizborni spot. Pa ljudi nisu budale i glupo je da mu mi plaćamo debele novce za njega i njegov kabinet, a da on to da zloupotrebljava i promoviše sebe i političku karijeru. Jer on nije neko ko će da ide u ilegalu posle isteka mandata - smatra Đukanović.Funkcioner SNS Zoran Babić ocenjuje da je Jankovićevo najnovije pojavljivanje ispred kamere skandalozno.- Skandalozno je da neko s platom od 360.000 dinara, umesto da se posveti obavljanju te bitne funkcije, novac koji dobija od građana i funkciju koristi za ličnu i političku promociju. Svima je jasno da je to najava kandidovanja za predsedničke izbore, ali želje su jedno, a realnost drugo. Želje i snovi su spot koji su snimili, a realnost ono što građani traže - kaže Babić.

Oštro... Aleksandar Vulin
Oštro... Aleksandar Vulin

Janković za Kurir objašnjava da je u pitanju izjava kojom promoviše instituciju ombudsmana za potrebe dokumentarnog filma „Moja prava“.- U serijalu učestvuju i drugi državni organi, niz državnih službenika i više desetina ličnosti iz javnog života Srbije. Nijedna epizoda nije nigde emitovana, producentkinja je objavila kratak isečak iz jedne od epizoda u kojem objašnjavam šta mi je posao i pozivam građane da mi se obrate ako smatraju da su im prekršena prava. Pokušaj da se to prikaže kao politička kampanja je proizvoljan i tendenciozan, u protivnom, predsedničku kampanju vode i druge osobe u serijalu, kao i ombudsmani širom sveta - kaže Janković.Inače, snimak na kojem ombudsman Saša Janković govori o tome šta je zadatak zaštitnika građana je prvi put objavljen kad ga je njegova autorka, glumica i producent Bojana Maljević, postavila na svojim nalozima na Tviteru i Instagramu. Ona juče nije odgovarala na pozive i poruke Kurira.

Cvijetin MilivojevićVLAST MU UČINILA USLUGUMarketinški stručnjak Cvijetin Milivojević smatra da vlast kritikama čini uslugu Jankoviću.- S pozicije zaštitnika građana ima smisla da Saša Janković propagira svoj posao. On je legalno izabran, iza njega stoji institucija i iza nje ide adresa - država, odnosno zastava kao vizuelni identitet države. Meni sve ovo liči na to da štab SNS čini veliku uslugu Jankoviću. Jer, njegove šanse na izborima su nikakve. Rejting mu je realno nikakav. Prepoznatljiv je u krugu dvojke, prosečan birač ne zna ko je Janković, a ne šta je ombudsman - napominje Milivojević.

Vežba za kampanju... Scena iz spota Saše Jankovića
Vežba za kampanju... Scena iz spota Saše Jankovića

ŠTA JANKOVIĆ GOVORI NA SNIMKU- Posao zaštitnika građana nije da prinudi, već da snagom argumenata, institucionalnim i ličnim autoritetom uveri organe vlasti da isprave greške koje prave prema građanima, a da svoj način rada unaprede. Ako vlast želi da čuje, alarm je tiši, ako pokriva uši, moj glas mora da bude jači, jer zakon mora da važi podjednako za sve. Noću i danju, u Beogradu, Nišu, Vranju, Subotici, Loznici u celoj Srbiji za sve građane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track