KAO ZAPETE PUŠKE: Opozicija podržala Vučića, hoće spajanje izbora u maju
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Partije spremne za trku na dva fronta

KAO ZAPETE PUŠKE: Opozicija podržala Vučića, hoće spajanje izbora u maju

Politika -

Ideja vladajućeg SNS da se u proleće sledeće godine istovremeno biraju predsednik Srbije i beogradska vlast potpuno prihvatljiva za sve stranke

Opozicija izgleda jedva čeka da istovremeno s predsedničkom startuje i trka za Beograd, što je ideja vladajućeg SNS i Aleksandra Vučića. Opozicione stranke ubeđene su da će im time šanse porasti.Demokrata Dragan Šutanovac kaže da je siguran da se SNS plaši volje građana u Beogradu.

- Gradska vlast pokazala se kao nesposobna, a prema rečima premijera, vode je „idioti“. Smatram da je neophodno što pre održati i gradske izbore kako bi Beograđani dobili odgovornu administraciju, ali mislim da se SNS plaši tih izbora jer znaju da u Beogradu nemaju podršku - kaže on.Jeftinije za građaneSDS nema dilemu da su izborne teme svojevrsna diverzija.- Vučić Srbiju drži u konstantnim predizbornim tenzijama sa ciljem skretanja pažnje građana s bede u koju ih je gurnuo, ali i radi očuvanja vlasti po svaku cenu. I ove novoradikalske izborne kombinatorike imaju isti cilj - poručio je funkcioner SDS Konstantin Samofalov.Lider radikala Vojislav Šešelj podržao je plan da se zajedno s predsedničkim izborima održe i izbori za Beograd. Kako kaže, objedinjeni izbori pojeftinjuju izborni proces, lakše mobilišu stranku i poboljšavaju kontrolu izbora.

- To nama radikalima odgovara i nikakav problem nemamo da idemo i na gradske izbore. Još ne znam ko bi nam bio kandidat za gradonačelnika, ali sigurno ćemo ga imati. Kao predsedničkom kandidatu će mi biti teško samo ako se Vučić kandiduje. A Toma Nikolić može na tim izborima da ima samo ulogu Nikole Šećeroskog - poručuje Šešelj.

Predsedničku kandidaturu istakao je i lider Dveri Boško Obradović.- Da bi došlo do istovremenih beogradskih izbora, mora godinu dana ranije biti raspuštena Skupština grada Beograda, što bi bio dokaz lošeg rada i pada naprednjačke vlasti u Beogradu. Ja sam već jedan od predsedničkih kandidata opozicije, a spreman sam da razgovaram i o zajedničkom kandidatu ako možemo da se dogovorimo o zajedničkoj politici. Zajednički cilj je svakako da se pobedi kandidat SNS i ograniči lični režim Aleksandra Vučića - izjavio je Obradović.Bivša predsednica DSS Sanda Rašković Ivić smatra da je za gradske izbore uveliko sazrelo i da će se DSS s ostatkom opozicije tek dogovarati o nastupu u izbornoj 2017.Zrelo za gradske izbore- Opozicione stranke tek treba da sednu za sto i vide šta su im tačke spajanja, da izbace neka imena i onda odluče mogu li pred birače sa zajedničkim kandidatom za predsednika. Gradske izbore trebalo je još ranije raspisati, naročito posle Savamale i Vučićeve izjave da je za rušenje odgovoran vrh gradske vlasti. Njih je nazvao kompletnim idiotima, a oni još nisu imenovani. Više je nego zrelo da se ide na beogradske izbore - ocenjuje ona.

Još im ranoVLAST IMA PREČA POSLAIste nedoumice kad je reč o zajedničkom kandidatu postoje i u vladajućoj koaliciji, a o scenariju da se izbori naredne godine organizuju na dva fronta neće još da se izjašnjavaju.- Još se ne bavimo time. Ima toliko drugih stvari koje su preče od toga - poručuje naprednjak Veroljub Arsić.I zamenica predsednika SPS Slavica Đukić Dejanović kaže da je pitanje o njihovom kandidatu za predsednika „prerano i iznedreno“.

I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track