Vučić nastavlja posetu SAD
Foto: Zorana Jevtić

Vučić nastavlja posetu SAD

Politika -

NJUJORK - Premijer Aleksandar Vučić nastavlja danas posetu SAD, u okviru koje su planirani brojni bilateralni susreti, kao i obraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

U Njujorku je u utorak otvorena generalna debata na 71. zasedanju Generalne skupštine UN, koja je ove godine na temu "Ciljevi održivog razvoja - globalni napori u cilju transformacije sveta".

Vučić tokom zasedanja, koje traje do 26. septembra, učestvuje na brojnim skupovima i to će biti prilika da se predstave stavovi Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Premijer se juče sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, sa kojom je razgovarao o evropskom putu, ekonomskoj i političkoj situaciji u Srbiji, ali i odnosima u regionu. On je istakao da je situacija na Zapadnom Balkanu složena i pozvao EU da odlučno podrži put evropskih integracija Srbije i regiona.

Predsednik Vlade Srbije sastao se u Njujorku i sa premijerom Crne Gore Milom Djukanovićem. Dva premijera naglasila su da su odnosi dve zemlje stabilni i saglasila se da su mir i puna stabilnost regiona ključni uslov za ekonomsku, socijalnu i svaku drugu vrstu društvenog napretka.

Vučić se u Njujorku sastao i sa premijerom Mauricijusa Anerudom Džugnautom.

Srpski premijer je, takođe, održao predavanje na Institutu "Ist Vest" (EWI), gde je, između ostalog, govorio o regionalnoj stabilnosti i migrantskoj krizi.

Premijer Srbije je u utorak govorio na godišnjem skupu Fondacije "Klinton" na plenarnoj sesiji posvećenoj pomirenju u regionu 20 godina posle Dejtonskog sporazuma, čiji je moderator bio bivši američki predsednik Bil Klinton.

Vučić se istog dana sastao sa premijerima Rumunije, Austrije, Moldavije i Luksemburga, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoletenbergom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track