IŠTVAN PASTOR: Ako se promeni Ustav Srbije, treba menjati i Statut AP Vojvodine
Foto: Beta Dragan Gojic

Dobra saradnja SVM I SNS

IŠTVAN PASTOR: Ako se promeni Ustav Srbije, treba menjati i Statut AP Vojvodine

Politika -

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je na prethodnoj sednici Skupštine Vojvodine izjavio da sledi otvaranje novog puta ka dogovoru o jedinstvenom izgledu simbola Vojvodine. Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da mora da prizna da su ga te Mirovićeve reči pomalo iznenadile.

"Međutim, to sam doživeo kao nameru da se stišaju strasti. To je veoma važno. Mislim da nije realno očekivati da se takvom poduhvatu pristupi sutra, ali je potpuno sigurno da se radi o pitanju oko kojeg bi trebalo postići neku vrstu konsenzusa. Da li je to moguće, i kada će to biti moguće, to je sada drugo pitanje", rekao je Pastor u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine.Dodaje da je postojala statutarna obaveza da se ovaj posao privede kraju.

"Svi se mi zalažemo za vladavinu prava, a to onda znači da moraju da se sprovode i statutarne obaveze. U tom smislu sam ja shvatio ovu odluku o donošenju odluke o načinu korišćenju simbolima. Simboli uvek u sebi nose određenu ideološku i političku napetost. Tako sa doživeo i ovu raspravu. Ipak, mislim da će vremenom te strasti da splasnu. Sigurno bi bilo dobro da to pitanje prilikom sledećeg razmišljanja o sadržini Statuta to pitanje ponovo dođe na dnevni red. Kada će se desiti, to još ne zna", kaže Pastor.

Foto: Beta
Foto: Beta

Navodi da ne misli da će aktuelni Statut AP Vojvodine pasti, ali dodaje da u Statutu ima niz odredbi koje mogu da budu podležni promenama.

"Na primer, ako se promeni Ustav Republike Srbije, tada ćemo imati potrebu i da se Statut APV menja", zaključio je Pastor.

Kaže da ne očekuje da će nacionalni naboj prevladati u diskusijama jer takav put ne vodi ničemu dobrome.

Kada je reč o zakon o finansiranju Vojvodine, Pastor kaže da se kreće od praznog lista papira jer danas ne postoji ni nacrt takve odluke. Kaže da nije realno da takav zakon bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja ove godine, pa će se budžet donositi po aktuelnim pravilima, ali postoji mogućnost da se radi rebalans budžeta u skladu sa budućim zakonom o finansiranju Vojvodine.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Imam česte sastanke sa Mirovićem. Mislim da smo uspostavili jednu veoma operativnu saradnju. U nizu pitanja imamo podudarne stavove, a vezuje nas, da tako kažem, i prijateljstvo. Tu dakle nema nikakvih prepreka kad je reč o saradnji. Zajednički je interes da se pitanje finansiranja Vojvodine što pre reši, ali to nije samo u našoj nadležnosti već i u nadležnosti Skupštine Srbije", naglasio je Pastor.

Izgradnja nove zgrade RTV je veoma važna, kaže Pastor, između ostalog i zbog toga što je Radio-televizija Vojvodine respektabilna institucija. Dodaje da je to jedan od primarnih projekata koji će biti završen u ovom mandatu.

Kada je reč o Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti, Pastor podseća da je Ustavni sud ocenio da AP Vojvodina ne može da ima takvu instituciju, a da su poslednji pokušaji da Vojvodina ipak dobije takvu ustanovu, dnevnopolitičke prirode.

Foto: Beta
Foto: Beta

"S druge strane, kancelarija Vojvodine u Briselu je neophodna i do danas nisam čuo ni jednog zvaničnika koji je za to da se ta kancelarija ugasi. Mislim da ona nije dobacila do efekata koje smo očekivali i zbog toga je treba ojačati. Ta kancelarija mora da otvara one prostore preko kojih mi kao političari možemo da plasiramo naše ideje", kaže Pastor.

Kada je reč o saradnji Saveza vojvođanskih Mađara sa srpskom naprednom strankom, Pastor kaže da postoji koalicioni sporazum koji sadrži sve prioritete koji nisu bili rešeni u prethodnom sporazumu.

"Zajedno ćemo raditi na sprovođenju tih zadataka, a koliko će to brzo ići zavisi od političke volje", zaključio je Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track