Najnovije vesti

KO JE KRIV ŠTO NEMA PARA IZ EU:  Rasprava između Jadranke Joksimović i gradonačelnika Šapca
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Neko je pogrešio

KO JE KRIV ŠTO NEMA PARA IZ EU: Rasprava između Jadranke Joksimović i gradonačelnika Šapca

Politika
03:24h

Između ministarke Jadranke Joksimović i gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića došlo je do javne rasprave ko je odgovoran što su poljoprivrednici ostali bez novca iz EU fondova

Isprva je pre nekoliko dana gradonačelnik Šapca obrazložio u čemu je sve Vlada napravila propuste koji su doveli do toga da se Srbija ne akredituje za najmanje 170 miliona namenjenih poljoprivredi. Potom je ministarka juče u odgovoru ustvrdila da je Vlada “stvorila preduslove za korišćenje EU fondova”. Ubrzo se iznova oglasio i Zelenović i poručio: “Mogu samo da konstatujem očiglednu činjenicu kako to nije istina. Da jeste - poljoprivrednici bi danas mogli da koriste taj novac”.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Srbiji je iz IPARD fondova od 2015. do 2020. na raspolaganju 175 miliona evra. Vlada čini sve da ispuni uslove za dobijanje akreditacije u prvoj polovini naredne godine - naglasila je Joksimovićeva.

Na to je reagovao gradonačelnik Šapca i naveo da je izjava ministarke da očekuje dobijanje akreditacije u prvoj polovini naredne godine, “s obzirom na nedostatke koji su utvrđeni prilikom poslednje provere EU revizora, vrlo neprimerena i obmanjuje”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Danas, četiri i po godine nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, situacija je takva da Uprava ne može biti akreditovana pre 2018, čak i kada bi odmah počelo da se radi kako treba. Ovako visokostručna ustanova se ne može graditi na sujeti, sa partijskim kadrovima, bez plana - ističe Zelenović.Nebojša Zelenović je pozvao Vladu da se formira odvojena institucija koja bi se bavila samo IPARD-om. On predlaže da to bude u Šapcu, gde je i ranije bila Uprava pre nego što je prebačena u Beograd, a potom nije uspela da obavi posao tako da poljiprivrednici dobiju novac.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...