RAZGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU: Nema dogovora o telekomunikacijama
Foto: Zorana Jevtić

RAZGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU: Nema dogovora o telekomunikacijama

Politika -

BRISEL - Delegacije Beograda i Prištine nisu uspele da postignu dogovor o telekomunikacijama u Briselu

Delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o primeni Sporazuma o telekomunikacijama, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističe da Beograd nije pristao na stvaranje "telekomunikacionih enklava" za Srbe.

Đurić je u izjavi novinarima u Briselu rekao da delegacija Beograda nije prihvatila uspostavljanje presedana da naša imovina bude predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova.

"Nismo pristali na stvaranje telekomunikacionih enklava za Srbe", rekao je Đurić na kraju petog dana ovonedeljne runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

On je istakao da sa Beogradom može da se dogovara, ali ne jezikom ucena."Ostajemo spremni za razgovore kada EU zakaže sastanke", zaključio je Đurić.

Razgovori delegacija Beograda i Prištine o primeni sporazuma o telekomunikacijama počeli su u ponedeljak, a iz delegacije Beograda ocenjeno je da je u pitanju bilo jedno od najtežih pregovaračkih iskustava za četiri i po godine pregovora.

"Konačnog dogovora o tekomunikacijama, iako je napravljen određeni napredak, nema.

Nismo dozvolili da naša kompanija, naš narod na KiM bude stavljen u nekvu vrstu telekomunikacionih enklava u kojima ne bi imali ni pokrivenost koju imaju sada", rekao je Đurić.

On je objasnio da delegacija Beograda nije pristala na uslove koji bi podrazumevali da srpska deca na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ne bi imala pristup internetu i svim drugim servisima, onako kako bi trebalo da imaju svi ljudi, bilo gde u Srbiji ili gde se koriste mobilna telefonija.

"Nismo dozvolili da se napravi presedan po pitanju imovine. Da se imovina koja se prenosi na novu kćerku kompaniju Telekoma Srbije predstavi kao svojina Telekoma i Pošte Kosova, kako je to Priština zahtevala, iako znamo da je reč o objektima koji su građeni velikim delom posle 2004. godine", objasnio je Đurić ishod još jednog otvorenog pitanja o kome se razgovaralo u okviru primene sporazuma o telekomunikacijama.

Šef delegacije Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom naglašava da niko ne može da se igra sa onim što je državni i nacionalni interes.

"Sa Srbijom uvek može ozbiljno da se razgovara i postiže dogovor. Sa Srbijom nikada ne može da se razgovara jezikom ultimatima i ucena.Ostajemo posvećeni tome da naše obaveze sprovodimo i nadamo se da ćemo u budućnosti naći partnere sa kojima ćemo moći da se ljudski dogovorimo", zaključio je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše hapšenje komandata kosovske police u Srbiji i da li je ta vest uticala na tok razgovora u Briselu, Đurić je rekao da to nije uticalo na tok pregovora niti je pokretano kao tema od strane prištinske delegacije.

"Što se nas tiče, mi ni na koji način ne želimo da se mešamo u pitanja koja se odnose na vladavinu prava i na rad pravosuđa. Barem mi Srbi smo dosta patili zbog mešanja politike u pravosuđe", zaključio je Đurić.

U delegaciji Beograda kažu i da su spremni za nastavak razgovora čim ih EU zakaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track