PRVO JESENJE ZASEDANJE POČELO BURNO: Poslanici o migrantskoj krizi, akreditacijama, Er Srbiji...
Foto: Dragana Udovičić

Parlamentarci postavljaju pitanja Vladi Srbije

PRVO JESENJE ZASEDANJE POČELO BURNO: Poslanici o migrantskoj krizi, akreditacijama, Er Srbiji...

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije na početku Drugog redovnog zasedanja iskoristili su svoje pravo da postave pitanja vladi, tražeći odgovore o migrantskoj krizi, akreditovanju privatnih univerziteta i o poslovanju Er Srbije.

Šef poslanika Dveri Boško Obradović zataražio je od Vlade da saopšti šta preduzima u narastajućoj migrantskoj krizi u Srbiji.

Boško Obradović, Foto: Damir Dervišagić
Boško Obradović, Foto: Damir Dervišagić

Poslanik pokreta Dosta je bilo Aleksandar Stevanović zataražio je od vlade plan za poslovanje aviokompanije Er Srbija, s obzirom na to da su, kako je istakao, njeni gubici do sada pokrivani subvencijama, koje su snosili građani.

Aleksandar Stevanović, Foto: Beta
Aleksandar Stevanović, Foto: Beta

Kada ćemo dobiti plan poslovanja koji pokazuje kako će u narednim godinama Er Srbija uspeti da napravi, u najboljem slučaju, manji gubitak i krene u pozitivno poslovanje, upitao je Stevanović.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pitao je ministarku pravde Nelu Kuburović i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića šta će učiniti zbog pretnji upućenih pojedinim svedocima na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Čedomir Jovanović, Foto: Dragana Udovičić
Čedomir Jovanović, Foto: Dragana Udovičić

On je ukazao i da je jedan svedok na tom suđenju rekao da već pet godina sa njim niko ne želi da govori o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića i upitao šta će ministri preduzeti tim povodom.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov upitala je ministra finansija Dušana Vujovića da li smatra da nema drugog načina da se štedi osim ukidanja povraćaja PDV za opremu za bebe.

Aleksandra Jerkov, Foto: Fonet
Aleksandra Jerkov, Foto: Fonet

Ona je pitala kako je moguće da Komisija za kontrolu kvaliteta obrazovanja ocenjuje da Univerzitet u Novom Pazaru ne ispunjava ni jedan osnov da bude akreditovan, a da premijer Aleksandar Vučić ipak poptisuje dokument na predlog resornog ministra, da su fakulteti na tom univerzitetu akreditovani.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je premijera Aleksandra Vučića zašto se pored zastave Srbije postavlja zastava Evropske unije (EU), iako Srbija nije njena članica.

Vojislav Šešelj, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Vojislav Šešelj, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izvršna vlast, na čelu sa premijerom, duže vreme pored srpske državne zastave koristi i zastavu EU, što je po zakonu nedozvoljeno. Dolazimo u neprijatne situacije da sa jedne strane bude naša zastava, pa zastava Kine ili Rusije i zastava EU. Došao sam do zaključka da je svakom državniku Rusije i Kine neprijatno da se u okviru zvaničnog prijema na njih kezi zastava EU, izjavio je Šešelj.

SVEČANO INTONIRANA HIMNA "BOŽE PRAVDE": Počelo redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije

Pošto su poslanici završili sa postavljanjem pitanja, očekuje se da ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić predstavi izmene Zakona o finasiranju lokalnih samouprava.

(FOTO) VISOKA ELEGANCIJA ZA SKUPŠTINSKE KLUPE: Evo kako su poslanici došli na prvo jesenje zasedanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track