Živković: Manekeni 5. oktobra snose krivicu za propuštene šanse
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Spletom nesrećnih okolnosti postali deo vlasti od 2004-2006

Živković: Manekeni 5. oktobra snose krivicu za propuštene šanse

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da je posle 5. oktobra 2000. godine propuštena šansa za stvaranje moderne i evropske države, navodeći da krivicu za to snose i "manekeni 5. oktobra".

"Danas je situacija loša jer je mnogo propušteno krivicom onih koje zovem manekenima 5. oktobra i koji su tada bili ko zna gde, a onda su spletom nesrećnih okolnosti postali deo vlasti 2004, 2005, 2006. godine", rekao je Živković.

Živković je dodao da su oni koji su bili na vlasti od 2004. do 2006. godine, "vratili točak istorije unazad" i "vratili na političku scenu i neke od likova iz devedesetih godina, koji su tada bili mali miševi Slobodana Miloševića".

SVEČANO INTONIRANA HIMNA "BOŽE PRAVDE": Počelo redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije

"Oni i danas vode Srbiju na način koji je licemerno drugačiji od načina na koji je to radio Milošević, ali, po karakteru, moralno i po tome kuda vodi, taj način ne odstupa mnogo od onoga što je Milošević činio tokom devedesetih", ocenio je lider Nove stranke.

FOTO: Fonet-Božidar Petrović

Živković, koji je u vreme 5. oktobra bio funkcioner Demokratske stranke, rekao je da postoji i njegova lična krivica što ciljevi 5. oktobra nisu brže ostvareni."Krivica je moja i Zorana Đindjića, koji nas je predvodio, što nismo bili dosledniji u sprovodjenju revolucije", kazao je Živković, napomenuvši da se to ne odnosi na hapšenja, već na "sprovođenje revolucije diskontinuiteta sa prethodnom vlašću".

Po njegovim rečima, ta "revolucija" je podrazumevala uvodjenje lustracije i kažnjavanje "svih čije su ruke bile krvave, a obraz prljav", i zabranu njihovog političkog delovanja.

"Možda smo mogli odmah da ostvarimo taj cilj uz neke žrtve, ali je kod nas u DOS-u prevladalo mišljenje da je to trebalo uraditi na drugi način, i ja to vidim kao svoju krivicu", dodao je Živković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track