RASIM LJAJIĆ: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra
Foto: Zorana Jevtic

Nije bio državni udar

RASIM LJAJIĆ: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra

Politika -

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000, a proklamovane su pre 16 godina.

Jedini od lidera nekadašnjeg DOS-a koji je i danas na mestu ministra, Rasim Ljajić rekao je za dnevni list Politika da je prvi od tih ciljeva put ka Evropskoj uniji."Posle 5. oktobra slušali smo obećanja da ćemo vrlo brzo ući u tu zajednicu i da je reč o roku od svega nekoliko godina. A druga stavka koja se sada ostvaruje jeste sprovodjenje teških, dugo odlaganih reformi", kazao je on.

Ljajić je ocenio da su promene nastale zbog 5. oktobra mnogo značajnije nego nedostaci i kao primere naveo što je jedan nedemokratski režim srušen bez prolivanja krvi i većih društvenih posledica, kao i činjenicu da je Srbija vraćena u UN.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Negativno je to što su i te reforme koje pominjem zaustavljene, a ključna stvar oko tog zastoja jeste sukob medju glavnim političkim akterima. Pre svega izmedju DS i DSS, to jest Zorana Djindjića i Vojislava Koštunice. Pojavile su se velike konceptualne razlike i nije ni bilo realno očekivati da koalicija stranaka sa takvim heterogenim stavovima sprovede tako bolne reforme koje su nam još tada bile neophodne", rekao je on.

Prema njegovim rečima, 5. oktobar 2000. godine nije bio državni udar ni u formalnom, ni u političkom smislu.Upitan kako bi Srbija izgledala da gradjani tada nisu izašli na ulicu, Ljajić je odgovorio da bi zastoj Srbije bio i veći, da bi bila nastavljena politička represija."I ovako ćemo bar još narednih nekoliko godina ispaštati zbog politike vodjene tih devedesetih godina", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja