IGOR MIROVIĆ: Vojvodina da dobije i formu i suštinu i da se uredi finansiranje
Foto: Fonet

Neophodno doneti zakon o finansiranju pokrajine

IGOR MIROVIĆ: Vojvodina da dobije i formu i suštinu i da se uredi finansiranje

Politika -

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je večeras da bi bilo "idealno" da Vojvodina dobije "i formu i suštinu", kao i da je neophodno doneti zakon o finansiranju pokrajine.

Mirović je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da postoj inicijativa za donošenje zakona o finansiranju pokrajine, sa kojim se kasni već osam godina, te da je o tome razgovarao i sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, ali je da vreme njegovog donošenja zavisi od situacije sa javnim finansijama na nacionalnom niovu."Neophodno je da se donese zakon o finansiranju Vojvodine i da se to pitanje izbaci iz političke i vrati u ekonomsku orbitu. Važno je i zbog toga da bismo u pokrajini imali predvidiv model finansiranja, jer bi to omogućilo mnogo više investicija. A dok se to ne desi, moramo se boriti za bolje finansiranje Vojvodine kroz praksu kakva postoji unazad nekoliko godina", naveo je Mirović i izrazio očekivanje da će u narednom pokrajinskom budžetu bude više sredstava nego ove godine.

Foto: Beta Dragan Gojić
Foto: Beta Dragan Gojić

Mirović je najavio unapredjenje saradnje dva nivoa vlasti, jer je, kako je naveo, "Vojvodina važna i ona je deo Srbije koji mora i može još brže napred".On je rekao da računa na pomoć republičke vlade i premijera Aleksandra Vučića u tom pogledu, a pre svega u privlačenju velikih investitora u pokrajinu, i najavio da će "vrlo brzo" biti održana zajednička sednica dve vlade u Novom Sadu, kako bi se sagledalo kako koje ministarstvo može da pomogne pokrajinskim sekretarijatima na realizaciji velikih projekata.

Mirović je kazao da se zalaže i za formiranje pokrajinskog javnog preduzeća za održavanje putne mreže u Vojvodini, za šta postoji pravna mogućnsot, ali je, kako je objasnio, već godinama u tom pogledu otvoreno pitanje izvora finansiranja."Bilo bi idealno kad bi Pokrajina mogla da dobije i formu i suštinu, ali ja ne odlučujem o tome. Mi smo zato inicirali da se više od 65 miliona evra za rehabilitaciju puteva konačno počne realizovati”, rekao je Mirović.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Mirović je kazao da se Pokrajinska vlada usprotivila odluci republičke vlade o gašenju pruga u Vojvodini i dodao da on nema problem da iznese svoje mišljenje, a naročito ako je ono argumentovano."Neke od tih saobraćajnica imaju veliki staregijski i ili ekonomski značaj i zato smo reagovali. Mi smo argumentovano obrazložili zašto se tome protivimo i izrazili nameru da sa lokalnim samoupravama pokušamo da finansiramo delom održavanje tih pravaca", dodao je Mirović.Pokrajinski premijer je rekao da je "teško pobrojati sve zloupotrebe" koje su činile prethodne pokrajinske administracije."Mi smo uspeli da se osvrnemo unazad na nekoliko godina, ali taj sistem postoji od 2000. godine. Sigurno je jedno, da je u tih nekoliko pravaca nestalo mnogo novca, da su procedure bile na marginama, da prioriteti nisu poštovani, a da odluke nisu donošene prema kriterijumima, te da je Vojvodina bila sistematski uništavana u tom periodu, i to je nešto što ne može da se preskoči, niti zaboravi", kazao je Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track