IVICA DAČIĆ U ANKARI: Odnosi Srbije i Turske ključni za region
Foto: Printscreen Tanjug

Okrenuti se zajedničkoj budućnosti

IVICA DAČIĆ U ANKARI: Odnosi Srbije i Turske ključni za region

Politika -

ANKARA - Odnosi Turske i Srbije su od vitalnog značaja za stabilnost u regionu i mogu da utiču na smanjenje tenzija i okretanje regiona ka zajedničkoj budućnosti, izjavio je večeras u Ankari prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle susreta sa šefom turske diplomatije Melvutom Čavušogluom.

"Konstruktivan prilaz i prijateljski odnosi između Turske i Srbije mogu da utiču veoma stabilizirajuće na ceo region i da utiču na smanjenje međusobnih tenzija i na okretanje ka zajedničkoj budućnosti", rekao je Dačić.Kako je rekao šef srpske diplomatije, Srbija je pokazala Turskoj da joj je iskreni prijatelj za vreme neuspelog pokušaja puča u julu ove godine."Mi smo veoma jasno i decidirano još iste večeri kada je došlo do pokušaja državnog udara, 15. jula, iskazali naše protivljenje svakom pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti i pružili podršku demokratski izabranim vlastima Turske", istakao je Dačić.Kako je dodao, Srbija neće biti poligon za bilo kakve organizacije koje će raditi protiv Turske ili rade protiv Turske.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

"Mi smo opredeljeni za mir, za stabilnost. Opredeljeni smo za traženje zajedničkih interesa u raznim oblastima, od politike, ekonomije, pa do kulture, obrazovanja, nauke, sporta...", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je izjavio i da se očekuje poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kao i poseta ministra Čavušoglua.Podsetivši da su se tokom ministarskog saveta OEBS koji je organizovan u Beogradu u decembru 2015. za vreme predsedavanja Srbije tom organizacijom, prvi put posle incidenta oko obaranja ruskog aviona susreli ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Čavušoglu.Dačić je najavio i da bi 12. i 13. decembra u Beogradu trebalo da bude održan ministarski savet Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, čiji je predsedavajući pre Srbije bila Rusija, a od 1. januara predsedavanje preuzima Turska.

"Tako da eto prilike da Lavrov i Čavušoglu nastave razgovore u Beogradu, ali eto prilike za razvoj naših bilateralnih odnosa i bilateralne susrete", rekao je Dačić novinarima.

U razgovoru Dačića i Čavušoglua konstatovana je obostrana opredeljenost za dalji razvoj političke, ekonomske, kulturne bilateralne saradnje, kao i u oblasti energetike i turizma.Takođe, na današnjem sastanku dogovoreno je unapređenje saradnje diplomatskih akademija dve zemlje, kao i upoznavanje sa najsavremenijim sistemom elektronskog arhiviranja dokumentacije koji se primenjuje u Ministarstvu inostranih poslova Turske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Obostrano je zaključena potreba intenziviranja ekonomske saradnje, što je od zajedničke važnosti i koristi, a u tom kontekstu kao cilj postavljeno je dostizanje robne razmene od milijardu dolara godišnje, dodaje se u saopštenju.

Jildirim: U migrantskoj krizi nećemo ništa na štetu Srbije

Turska neće učiniti ništa što bi bilo na štetu Srbije, kad je izbeglička i migrantska kriza u pitanju, rekao je danas u Ankari turski premijer Binali Jildirim u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Turski premijer je rekao da, iako u Turskoj ima oko tri miliona izbeglica i migranata, i iako Evropska unija nije ispunila dogovor, Turska će nastaviti da ispunjava svoje obaveze iz tog dogovora i neće učiniti ništa na štetu Srbije i susednih zemalja, navodi se u saospstenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track