Vlada oko DS rešava ključne probleme

Politički analitičari

Vlada oko DS rešava ključne probleme

Politika -
Dubok problem kao korupcija, može se u zavisnosti od političke volje i pravnih sredstava suzbiti, ali ne iskoreniti, rekao je Vuk Stanković

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da bi buduća Vlada Srbije, predvođena Demokratskom strankom mogla delimično da reši ključne probleme u Srbiji, ali da ih nije moguće rešiti u potpunosti.

"Može da započne rešavanje nekih problema i u zavisnosti od resursa i okolnosti da ih delimično reši, ali ne u potpunosti. Dubok problem kao korupcija, može se u zavisnosti od političke volje i pravnih sredstava suzbiti, ali ne iskoreniti", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, uklanjanje ekstremnih trendova u ekonomiji se može očekivati uz maksimalno anagažovanje i kompetetan rad. "Može svakako pozitivno da se deluje i spreče se negativni trendovi koji ozbiljno ugoržavaju ekonomski i socijalni aspekt u našem društvu, ali se ne možemo obogatiti", kazao je on.

Govoreći o Kosovu, Stanković je ocenio da se može nastaviti logika pregovora Beograda i Prištine ako bude volje unutar nove vlade. "Ta logika i rezultati u okviru sporazuma (bivšeg predsednika Srbije Borisa) Tadića i (predstavnice EU) Ketrin Ešton mogu dovesti do toga da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU. Time se mogu i normalizovati odnosi između Srbije i Kosova bez formalnog priznanja Kosova", dodao je on. On je istakao da je za rešavanje problema potrebna međunarodna pomoć i da prođe kriza u evrozoni.

Govoreći o kanidaturi Tadića za premijera, Stanković je kazao da to nosi određene rizike i da postoje argumenti i za i protiv tog izbora, ali da je to stvar DS-a. Tadić je juče po objavljivanju da je prihvatio da bude kandidat za premijera kazao da buduća vlada treba da se fokusira na rešavanje pitanja siromaštva, nezaposlenosti, pitanja Kosova i problem organizovanog kriminala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track