(FOTO) NOVI ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI: Andrea Oricio stupio na dužnost
Foto: AP

Italijanski diplomata od karijere

(FOTO) NOVI ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI: Andrea Oricio stupio na dužnost

Politika -

BEOGRAD - Novi šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio stupio je na dužnost i tom prilikom istakao da se raduje nastavku uspešne saradnje Misije sa vladom Republike Srbije i njenim partnerima na svim nivoima.

Zadatak Misije OEBS, je, kako je podstio, da u duhu partnerstva pruži pomoć i stručnu podršku naporima Srbije da ojača demokratske institucije, učvrsti vladavinu prava, reformiše rad organa za sprovođenje zakona kao i da unapredi zaštitu ljudskih prava, i pospeši medijske slobode i kvalitetno novinarstvo.

Oricio je italijanski diplomata od karijere s dobrim poznavanjem regiona.U Beograd je došao iz Rima gde je radio kao direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.U ranim 2000-tim godinama radio je na mestu zamenika šefa misije u Ambasadi Italije u Hrvatskoj, a kasnije je vodio Odeljenje za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Italije.Od 2013. do 2014. godine, službovao je kao šef Odeljenja za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala/G7 u Ministarstvu spoljnih poslova Italije, saopštila je danas Misija OEBS-a.

Od 2008. do 2012. godine radio je kao zamenik šefa Misije italijanske ambasade u Egiptu, a od 2005. do 2008. godine, bio je prvi savetnik u Stalnoj delegaciji Italije pri NATO-u, u Briselu.Tokom karijere radio je kao diplomata u Pragu, u Češkoj Republici, a službovao je i u Odseku za Afriku i u Kancelariji savetnika za spoljnu politiku ministra odbrane.

Ambasador Oricio završio je pravni fakultet Univerziteta u Milanu i postdiplomske specijalističke studije na Italijanskom institutu za studije međunarodne politike u Milanu i pri Italijanskom udruženju za međunarodne organizacije u Rimu, kao i na Državnoj školi za upravu (ENA) u Parizu.Pored maternjeg italijanskog, tečno govori engleski i francuski jezik, kaže se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track