MIRO VUKSANOVIĆ: Nepostojeći Memorandum je zlonamerno stavljen kamen na vrat SANU
Foto: Zorana Jevtić

Trebalo da ostane večita presuda

MIRO VUKSANOVIĆ: Nepostojeći Memorandum je zlonamerno stavljen kamen na vrat SANU

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas da je Memorandum SANU, donet pre 30 godina, pokrio sve aktivnosti Akademije i da predstavlja njen pokrov. On je na konferenciji za novinare kazao da je taj dokument bio neka vrsta moralnog prestupa, koji je u glavama pojedinaca trebalo da postane večita presuda.

Prema njegovim rečima, SANU nije kompetentna da samostalno daje stavove o bilo čemu, to mogu da rade pojedinci koji su u njoj, ali je uvek otvorena za diskutovanje o različitim problemima koji se tiču nauke, obrazovanja i kulture.

"Pozicija SANU je na širenju demokratskih i prostora slobode i nemamo nikakvu vrstu revanšizma, ne bavimo se prekrajanjima i crtanjem mapa, poštujemo svoje susede i radujemo se svojim uspesima na koje pokušavamo da skrenemo pažnju. Ali na one koji hoće da nam diktiraju istoriju i prostore naše slobode ne pristajemo", rekao je Kostić.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

On je kazao da se SANU svakodnevno trudi da dokaže da nije politička stranka koja će reagovati na svaku stvar u društvu, već pokušava da razgovara o svim kulturno-naučnim i civilizacijskim temama koje se tiču Srbije.

"Gotovo je gospodo: kritikujte nas, pljujte nas za ono što izgovaramo, a ne za ono što neko misli da treba da bude hipoteka na naše vređanje. Akademija svojim aktivnostima pokušava da izgradi mostove. Naša ruka jako dugo stoji ispružena, ponižavajuće dugo u nekim situacijama, ali naša sujeta nije toliko velika da to malo poniženje, ukoliko je budućnost nešto čime težimo, prođe bez odgovarajuće reakcije", rekao je Kostić.

Akademik i upravnik biblioteke SANU Miro Vuksanović dodao je da je "nepostojeći" Memorandum "kamen o vratu" SANU.

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

"Taj kamen je neko zlonamerno u mraku obesio o njen vrat i ona za 30 godišnjicu tog Memoranduma želi da ga skine sa vrata", rekao je Vuksanović.

Memorandum SANU objavljen je 1986. godine i u njemu je dato viđenje o stanju nacije i težnja za temeljnom rekonstrukcijom države.

Zbog svog sadržaja izazvao je veliku reakciju javnosti u tadašnjoj Jugoslaviji i bio proglašen za "velikosrpski" manifest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track