EKSKLUZIVNI INTERVJU

(KURIR TV) IVICA DAČIĆ: Tek ću da budem ko GESTAPO! CEO INTERVJU

Politika -

Ovo je moja perestrojka! U SPS-u nema čistke, samo zavođenje reda, poručuje lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u intervjuu za Kurir!

Lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u intervjuu za Kurir prvi put otvoreno govori o nedavnim previranjima među socijalistima i poručuje da će njegovi stranački drugovi ubuduće morati da se bave politikom, a ne tračarenjem. Ističe da još nije siguran da li će se kandidovati na predsedničkim izborima i da odluka zavisi od dogovora sa SNS. Dačić tvrdi da zbog zategnutih odnosa u regionu dobija pretnje iz Hrvatske i da Srbija nije kriva zbog svega što se poslednjih meseci dešava. O ultimatumima EU kaže da moramo da štitimo naše nacionalne interese, ali da ipak treba da težimo ulasku u nju.

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO DAČIĆ O SPS: Što bi mene Vučić pitao šta se dešava u stranci!Prethodnih dana je bilo potresa u SPS . Da li je to počela čistka?- Poručio sam im da polemike koje pojedinci u SPS vode u javnosti ne vode ni u jednoj partiji i da Statut mora da bude primenjen. Statutarna komisija je ocenila da postoje osnovi za pokretanje disciplinskog postupka. To nije samo moja stvar već stvar cele partije. Nisam bio dovoljno oštar, što mi mnogi zameraju. Od kada sam na čelu SPS, niko nije isključen iz stranke.Sada, evo, jeste.- Sada je dara prevršila meru. Bio sam 11 dana na putu, i samo sam čitao kako se napadaju. Dok ja vodim ozbiljnu politiku, oni se svađaju. Čitam samo kako se raspada SPS.Pa da li se raspada?- Kako može da se raspada nešto što se dovodi u red?! Zatežu se svi organi SPS.

Ipak na neki način počinje čistka u SPS.- Nisam rekao čistka, nego uvođenje reda. Kako bi to Gorbačov rekao - perestrojka.Hoće li biti još ukora?- Nadam se da neće. Postoje četiri disciplinske mere u Statutu. Moj zahtev nije da se zaćuti, ali je l‘ bila neka izjava SPS o politici? Pa mi ne postojimo da bismo napadali jedni druge.Pa jeste li vi to njima objasnili?- Jesam, na sednici Predsedništva.I šta kažu?- Ništa, svi ćute. Nije da ne sme niko ništa da kaže, nego da niko ne može u javnost da iznosi stavove koji nisu stavovi stranke.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Imaju valjda pravo na različito mišljenje?- Imaju pravo da unutar stranke to pokrenu.

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO DAČIĆ O BOROVČANINU: Otkad sam ga doveo u SPS nijednom se nije javio za rečDa li im vi ukidate pravo na mišljenje, Borovčanin tvrdi da je SPS kao Gestapo?- Od kada je Borovčanin ušao u SPS, a ja sam ga doveo, nikad se nije javio za reč. Ja sam ga postavio na mesto državnog sekretara i ne mogu da verujem da je sve to vreme sve bilo u redu i to nije bio Gestapo, a sada je Gestapo.Kaže da su ga iz SPS izbacile kukavice. I da vas sažaljeva.- Voleo bih da je bio hrabar i da je to što sada govori govorio na sastancima stranke.Kažete da je ispao kukavica?- Šta imam ja da polemišem s njim?! Ja sam predsednik stranke koji je izabran na kongresu. Mene niko ne može da smeni u stranci! Osim na kongresu. Ovo su sve lovačke priče.Šta su lovačke priče?- Bio sam prisutan kad je Milošević za 10 minuta pročitao smenu celog rukovodstva.Uvek je postojala dilema kako se odnositi prema svojim saradnicima. Da li biti čovek ili ih maltretirati. Znao sam neke ministre koji su bili strah i trepet. Mene su više voleli, a njih su više poštovali.Sve ovo se desilo jer ste bili popustljivi?- Tako je. To je dovelo do toga da su ljudi pomislili da ne postoji hijerarhija.Hoćete li odsad biti loši?- Ne, hoću da kažem da sam prepustio svim organima da rade svoj posao.Zašto Statutarna komisija nije reagovala kad je reč o Branku Ružiću?- Nije cilj da kažnjavamo po svaku cenu.

Ali Ružić je iznosio stavove suprotne stranci.- Sve što se desilo u poslednjih mesec dana je sankcionisano, nismo se vraćali unazad. Ali mislim da je to dobra lekcija za sve.I za Branka Ružića?- On je najiskusniji od svih njih.Jeste, ali i često najglasniji.- Mislim da više neće biti.Šta ćemo s Dijanom Vukomanović? Jeste li iznenađeni, da li vas je to pogodilo? Vi ste je doveli?- To mi i zameraju - da ja dovodim ljude koji nisu stranački i koji ne poznaju stranačku hijerarhiju. S Dijanom sam školski drug i to što je ona uradila ja nikad ne bih.Da li vas je obavestila o tome ranije?- Pet minuta pre nego što je to uradila.Šta ste joj rekli?- Rekao sam joj da se to tako ne radi, da treba prvo da se javi meni, da razgovara sa mnom, pa da radi šta hoće. Sve one koji misle da je ovo u SPS Gestapo posavetovao bih da odu u drugu partiju i da pokušaju da napadnu nekog.

U koju partiju?- U bilo koju drugu.Ispada da je u svim strankama Gestapo?- Pa nije, samo kažem - neka vide kako to izgleda. A što se mene tiče, nismo imali nikakve instrumente, niti sam na ikoga vršio pritisak. Pa trebalo je da Mrkonjića izbacim iz stranke još u vreme Miloševića, kad je tražio moju smenu. Pa znate li vi koliko ja tek imam razloga da napustim SPS.

Koliko?- Pa znate koliko sam puta u životu mogao da napustim SPS?Pa što niste?- Zato što je to moja kuća. Gde ću da odem?!Kad ste poslednji put pomislili - ne mogu više, hoću da odem?- Svaki dan po jednom. Ali se trudim da nastavim dalje.Predrag Marković je napisao prilično intimno pismo Dijani Vukomanović. Da li se konsultovao s vama?- Pitao me je da li može da piše.I vi ste dozvolili?- Pa što bih mu branio.Jeste li pre toga pročitali to pismo?- Pa nisam, bre, ja Gestapo, ko što pričaju. Mada, možda bi trebalo da budem! Peđino pismo Dijani neće naneti štetu SPS. Mislim da zbog tona pisma najviše razloga ima da se naljuti Markovićeva supruga. Slične ispade imao je i s ministarkom Joksimović, za koju je, koliko se sećam, rekao da ga erotski fascinira, i to vašem listu. Vi iz Kurira ga nekako inspirišete.Jeste li ljuti na Dijanu?- Samo sam povređen time kako postupaju prema meni oni s kojima sam bio najbliži, odnosno oni koje sam ja predlagao. To se ne odnosi samo na Dijanu.Da obrnemo stvari. Kako je nju partija prihvatila?- Tačno je da je partija nikad nije prihvatila, pa ni Borovčanina. Verujem da mnogi nisu oduševljeni ni time što je Peđa Marković u vrhu stranke. Za mene je uvek bilo važno, i tako sam procenjivao, kakvu korist partija ima od toga.

Nisu oni jedini koji su davali izjave koje iskaču. Tu su i Tončev, Mrkonjić često. Šta će biti s njima? Da li oni imaju neki poseban status?- Taman posla. Pa svako će biti na tapetu ako zasluži.A šta će se desiti ako dođu da se žale vama lično?- Mogu da se žale koliko hoće.Ivana Petrović je prošla samo sa ukorom. Ali spekuliše se da po stranci poručuje da će svako proći kao Vukomanovićeva ako joj se zameri.- To su priče rekla-kazala. Ma, uopšte me, bre, više ne interesuje šta ko priča. Svako ima da se ponaša u skladu sa Statutom. Neću da novine svoj tiraž prave na svađama u SPS, i tačka. Ko neće, doviđenja, ćao. Da budem jasan, mislim na svakog pojedinačno. Hoću da kažem da se SPS nije plašio ni DOS, ni NATO bombi, ni isključivanja Baneta Ivkovića, ni Vučelića, Vulina... Pa mi smo preživeli nešto što niko nije preživeo. Mora da postoji jedno mišljenje u partiji.Jednoumlje?- Ne jednoumlje, nego jedan stav, jedna politika stranke. Ajd da vidim kako bi to izgledalo da dođu, pa se pljuju u nekoj drugoj stranci. Da izađu u SNS potpredsednici da se prepucavaju.Bilo je i kod njih...?- Nije bilo mnogo i ne na tom nivou.Uzimate recept od šefa SNS Aleksandra Vučića?- Ne, hoću da uvedem u stranku bavljenje politikom, a ne trač partijama.Da li vas je Vučić pitao šta vam se dešava sa strankom?- Ma ne, što bi me pitao. On je dovoljnjo iskusan političar da zna da se ništa ne dešava. Pada samo onaj ko je sklon padu, a ja to nisam.

Samouvereni ste?- Ne, nego poznajem partiju.Ali imate mnogo neposlušne dece?- To je tačno. Ali ja svu decu volim, samo što ponekad moram da im izreknem neke mere.Imate vi i drugih briga kao šef diplomatije. Ovih dana je bilo teških reči i zapaljivih izjava. Hoće li biti ponovo rata na ovim prostorima? I premijer Vučić je govorio da situacija nije naivna.- Tačno, situacija na Balkanu nikad nije bila jednostavna. Politika Hrvatske je bila izazivanje sukoba sa Srbijom. Videćemo kako će se sada ponašati. I izjave bošnjačkih političara su bile izazivanje nestabilnosti. Srbija je bila uzdržana. Moja dužnost kao šefa diplomatije je bila da reagujem na izjave.Nekad su i vaše izjave bile nediplomatske?- Diplomatske izjave nisu uvek samo lepe. Davao sam izjave koje su adekvatne onome što Srbija treba da kaže.

Ne samo vi već i predsednik Nikolić, pa i premijer Vučić? Pravdate se. Kažete da se bavite državnom politikom... Skupština Kosova donela je odluku o spajanju „Trepče“. Marko Đurić je rekao da ćemo tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti o ovom pitanju. Šta će se desiti? Hoćemo li uspeti da zaštitimo makar deo svoje imovine? Niste se eksplicitno izjašnjavali u vezi sa ultimatumima iz Brisela?

Da razjasnimo, kažete da nas EU uslovljava. Da li i dalje treva da težimo da u nju uđemo?- Srbija treba da ide u EU, ali taj put mora da bude praćen zaštitom našim nacionalnih interesa.Ali to se uglavnom kosi jedno sa drugim?- Treba ići tim putem sve dok je to moguće.Šta je u ovom trenutku crvena linija preko koje nećemo ići? Hoćemo li dati „Telekom“?- To će biti duga borba i mislim da se to neće desiti. To će biti dug put u Jevropu... Sa druge strane, daleko je Rusija. To je naš saveznik i naša su braća, ali nije realno da oni budu deo neke njihove unije.Do predsedničkih izbora ostalo je još nekoliko meseci. Da li ćete se kandidovati?- To je kompleksno pitanje i zavisi od toga kakav će biti stav vladajuće koalicije. Do sada smo imali svog kandidata, ali ne bismo hteli da pravimo štetu zajedničkom kandidatu.Od čega će zavisiti vaša kandidatura? Ukoliko taj zajednički kandidat bude Tomislav Nikolić ili, recimo, Zorana Mihajlović, da li ćete podržati taj predlog?- Trebalo bi mnogo vremena da se sada objašnjavaju matematičke stvari. Ali da budem potpuno jasan: ukoliko Mihajlovićeva bude predlog, SPS to neće prihvatiti. U to budite sigurni, pa čak i kad bih ja to prihvatio.Čini se da je kandidatura Saše Jankovića sve izvesnija. Da li mislite da će za svoju kandidaturu dobiti podršku zapadnih zemalja?- Nije reč o tome da li će dobiti podršku zapadnih zemalja ili ne, već da li će biti kandidat svih tih stranaka opozicije.Hoće li?- Znajući Srbe, teško, ali znam i da ako Zapad nešto želi, onda će se to i dogoditi. Ali nemojte da me sada pitate ono što svi znaju.A šta to?- Da postoji interes da se te stranke što više objedine.Danas u KURIRU pročitajte još!

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

O novom šefu DSVUČIĆ ME ZEZAO NA SEDNICI VLADE ZBOG ŠULETANedavno su bili izbori u DS. Da li ćete sa Šutanovcem moći bolje da sarađujete?- Ne možemo jer nemamo na čemu. Ali Palma i ja smo mu čestitali. A Šutanovac je to rekao medijima. Čak me i Vučić na sednici Vlade zezao zbog toga.

Kako?- Pa poručio je: „Šta je Ivice, stara ljubav zaborava nema, kako smo se vratili staroj ljubavi...“

O svom pevanjuPEVAM DIPLOMATAMA JER IH TAKO ŠARMIRAMIzjavili ste da vas Vučić stalno zove da igrate i pevate za strane diplomate koje dolaze kod nas. Zar vam to nije malo ispod časti - da glumite animatora - ili je to deo diplomatske igre?- Pre bih rekao da je to deo mog šarma. A premijer me zamoli jer sam kaže da nije takav tip i da nema za to živce, a ja, sa druge strane, volim da pevam.

UpozorenjePRETE MI HRVATIDa li dobijate pretnje?Zbog svega što pričam sa Zapada mi kažu da sam previše nacionalno opredeljen, prete mi iz Hrvatske.Ko vam preti?- Dobijam pisma, razglednice, poruke. Sve potpisane sa Ante.

Saradnja s Rusijom

TRAŽIĆU OD NIKOLIĆA DA ODLIKUJE LAVROVADobili smo još jedan hladan tuš iz Moskve. Otkazana je poseta Medvedeva?- Da se razumemo, ta poseta nikad nije ni zakazana.Da, ali jeste najavljivana?- Nezvanično. Sredinom decembra dolazi nam ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. A što se nas tiče, Sergej Lavrov je možda jedan od najvažnijih svetskih političara.Bitniji od Putina?- Ne, Putin je najbitniji. On je čovek koji je nama mnogo pomogao. Predsedniku Nikoliću ću predložiti da ga Srbija odlikuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track