SEZONA RASPADA STRANAKA: Posle DS i SPS, rasulo i u DSS
Foto: Damir Dervišagić, Fonet

Srpske političke partije jedna za drugom upadaju u krizu

SEZONA RASPADA STRANAKA: Posle DS i SPS, rasulo i u DSS

Politika -

Za svega nekoliko nedelja nekad vodeće stranke došle na ivicu propasti zbog unutrašnjih sukoba

Političke partije u Srbiji posle izbora kao da je zahvatio virus raspada. Posle turbulencija u DS i svojevrsne sapunice u SPS, na red je došla i drama u DSS, u kojem krilo predvođeno Milošem Jovanovićem preuzima primat, što je za posledicu imalo odlazak i isključenje nekad vodećih funkcionera stranke.Kako sad stvari stoje, poslanički klub DSS, iako teško osvojen na izborima, prestaće da postoji zbog razdora u stranci i nedovoljnog broja poslanika da dve zaraćene struje formiraju odvojene klubove.Nepoželjni i nestranački član DSS kluba Đorđe Vukadinović i dalje odbija da sam izađe.

- Od početka tvrdim da problem ne postoji između mene i DSS, već unutar stranke. DSS je preuzela struja koja je sklona „mekšem i konstruktivnijem“ stavu prema SNS. Oni kojima moj tvrdi stav prema vlasti smeta mogu slobodno da naprave svoj klub bez mene - poručio je juče Vukadinović za Kurir.Stranka na sve spremnaZbog podrške Vukadinoviću, šefica poslaničkog kluba i dojučerašnja predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rizikuje takođe izbacivanje iz sopstvenog kluba.- Ni Slaviša Ristić ni ja nismo još izbačeni iako je rukovodstvo DSS spremno na to. Bojim se da stranka koja izbacuje svog bivšeg predsednika iz poslaničkog kluba ne ide u dobrom pravcu. Ja i dalje ostajem član DSS i šef sam njegovog poslaničkog kluba, ali i dalje smatram da su se razlike među nama samo produbile otkad sam otišla s mesta predsednika stranke - ocenjuje ona.

Aktuelni potpredsednik DSS i budući lider ove stranke Miloš Jovanović kaže za Kurir da će izlaz iz ove situacije potražiti danas na sastanku s poslanicima DSS, na koji Vukadinović nije pozvan pošto nije član stranke. Bez obzira na Vukadinovićevu rešenost da ne mrda iz skupštinskih kancelarija DSS, Jovanović još veruje u elegantno rešenje.- Najlogičnije i najelegantnije bi bilo da on sam napusti klub stranke s kojom se politički mimoilazi. Odluka Predsedništva DSS je da on tamo više nije poželjan, pa bi bilo nekako gospodski da sam ode - izjavio je Jovanović, koji je već viđen za naslednika Sande Rašković Ivić na čelu DSS.Kako je rekao, status bivše predsednice stranke niko nema nameru da menja.- Što se nas tiče, Sanda ne samo da je poslanik DSS već je i šefica našeg poslaničkog kluba. Dakle, isključivo je na njoj da li će se to menjati - zaključuje Jovanović.Iz DSS su izašli i članovi Predsedništva Marko Jakšić i Dragana Trifković.Građani traže nešto novoPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovaj proces raspada ili poluraspada pojedinih stranaka neminovna „postpetooktobarska partijska tranzicija“.- Većina stranaka došla je u centar pažnje baš posle 5. oktobra i u međuvremenu je moralo da dođe do njihove tranzicije. G17 plus se raspao, DSS se upravo raspada, a DS se skoro raspao. To je očigledno priprema terena za nešto novo, nešto što i građani žele ako gledamo rezultate izbora. I te stranke i njihovi lideri su istrošeni, a posledica može biti samo da polako nestaju ili su već nestali - smatra on.Prema njegovoj oceni, novo liderstvo u DSS ima više šanse za uspeh.- Sanda je bila isključiva, a novi predsednik dobiće priliku da bude deo stvaranja neke nove političke snage - kaže Anđelković.

Spasava što se možeDAČIĆ POKUŠAVA DA UGASI POŽARLider SPS Ivica Dačić takođe se uhvatio u koštac s preglasnim bundžijama u sopstvenim redovima. Stranka je pretrpela ribanje po dubini i naprasni odlazak predsednice Izvršnog odbora i poslanice Dijane Vukomanović, koja sad greje klupu rezervisanu za slobodne strelce. Isti talas iz SPS je odstranio i člana GO Nenada Borovčanina, i to zbog velikog soliranja po medijima.

Transferi uvek u modiPRELETAČI POJURILI KOD ŠUTANOVCADemokrate su prošle nedelje dobile neobično pojačanje pošto su opštinski odbori Levice Srbije i SDPS u Vladičinom Hanu prešli kolektivno u DS, a koliko se radovao tom činu novi šef DS Dragan Šutanovac, najbolje govori podatak da je odlučio da svojim prisustvom uveliča taj pakt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track