KO ĆE BITI KONZUL SRBIJE U SANKT PETERBURGU: Jedan je od 5 najbogatijih Rusa i Putinova desna ruka
Foto: Profimedia

Uoči otvaranja našeg prvog konzulata u Rusiji

KO ĆE BITI KONZUL SRBIJE U SANKT PETERBURGU: Jedan je od 5 najbogatijih Rusa i Putinova desna ruka

Politika -

BEOGRAD - Srbija u sredu 12. oktobra u Sankt Peterburgu otvara prvi konzulat u Rusiji, koji će, kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, otvoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Za počasnog konzula Srbije u Sankt Peterburgu imenovan je biznismen Genadij Timčenko, to je za RSE potvrđeno u Predsedništvu Srbije.

Pretpostavlja se da će Genadij Timčenko prisustvovati svečanom otvaranju srpskog konzulata, iako to nije zvanično saopšteno sa Andrićevog venca. Kako su za RSE rekli u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, osnovni zadatak Genadija Timčenka, kao i svakog počasnog konzula kog imenuje zvanični Beograd, prvenstveno će biti promocija Srbije.

Genadij Timčenko važi za jednog od bliskih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina i jednog od najbogatijih građana Rusije.Novi Konzulat Srbije nalazi se u jednoj od velelepnih zgrada u vlasništvu Genadija Timčenka u centru Sankt Peterburga. Počasni konzuli imaju ograničena ovlašćenja delovanja u ime zemlje koju predstavljaju i obično nemaju diplomatske pasoše. Ne uživaju diplomatski imunitet niti preferencijalni poreski status. Počasni konzuli nisu profesionalne diplomate, ne uživaju diplomatske povlastice, a mandat obavljaju bez primanja plate sve dok imenovanje ne bude ukinuto.

Timčenko gleda utakmicu s hokejašem Kamenskim i ministrom odbrane Sergejem Šojguom
Timčenko gleda utakmicu s hokejašem Kamenskim i ministrom odbrane Sergejem Šojguom

Genadij Timčenko, prema pisanju internacionalnih medija, jedan je od pet najbogatijih Rusa. Bio je osnivač Gunvor Grupe, jedne od najvećih kompanija na svetu za trgovinu naftom, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 11 milijardi dolara.

(Radio Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track