TAČI PONOVO TVRDI: Vatikan priznaje Kosovo i otvara konzulat u Prištini
Foto: Profimedia

Nije mu prvi put

TAČI PONOVO TVRDI: Vatikan priznaje Kosovo i otvara konzulat u Prištini

Politika -

PRIŠTINA - Pitanje je dana klada će Vatikan priznati nezavisnost Kosova a već u narednih par dana u Prištini će biti otvoren konzulat Vatikana, izjavio je danas kosovski predsednik Hašim Tači a prištinsku televiziju Kljan Kosova.

"Vatikan će uskoro da prizna nezavisnost Kosova gde će za par dana otrvoriti i svoj konzulat kako bi ojačao već dobre međudržavne odnose", rekao je Hašim Tači.

Tači je rekao da Kosovo ima "tradicionalno dobar odnos sa Vatikanom".

"Predsednik Rugova je sarađivao sa Vatikanom, i ja takođe imam dobru saradnju. Stav Pape Jovana Pavla Drugog o ratu na Kosovo ne sme da bude zaboravljen", rekao je Tači i istakao da je "papa Franja veoma dinamično unapredio odnose sa Albanijom i regionom".

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Tači je ponovio da je, nakon što mu je uputio poziv, papa Franja obećao da će posetiti Kosovo, prenosi prištinska televizija.

Nije prv put da Tači poziva papa Franju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da poseti Prištinu, a poslednji put ovakvu izjavu je dao početkom septemra ove godine, nakon što su on i kosovski premijer Isa Mustafa imali odvojene audijencije kod poglavara Rimokatoličke crkve.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u septembru 2015, posle razgovora sa papom Franjom u Vatikanu, rekao da Rimokatolicka crkva ostaje čvrsta po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Foto: AP
Foto: AP

Na ranije izjave Tačija o tome da će Vatikan priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost oglasio se početkom prošlog meseca i patrijarh Irinej rekavši da "papa Franja neće ići kod Tačija niti će priznati Kosovo".Poglavar SPC patrijarh Irinej kaže da mu katolički verski vođa papa Franja nije pominjao da će priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

Nije mu, kazao je tada, poznato da će papa Franja posetiti Kosovo i da će Vatikan priznati njegovu nezavisnost, kako tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači.

Aktuelni ambasador Srbije pri Unesku i bivši ambasador naše zemlje u Vatikanu Darko Tanasković takođe ne veruje da će papa Franja posetiti Kosovo, ali napominje da, čak i kad bi se to desilo, ne mora da znači da je Vatikan priznao, ili da će priznati, nezavisnost Kosova.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Tanasković je takođe početkom septembra izjavio da se treba podsetiti koliko puta je Tači do sada davao takve izjave.

“Čak i kad bi pod određenim okolnostima, u šta apsolutno ne verujem, papa došao na teritoriju Kosova i Metohije, koja je međunarodno pravno gledano teritorija Srbije, ni to ne bi moralo da znači da ga je Vatikan priznao”, rekao je Tanasković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja