Priština da razgovara i sa građanima na severu

Zvanični Pariz

Priština da razgovara i sa građanima na severu

Politika -
Ne treba pomešati dva procesa. Dijalog u Briselu je tehnički i pokazao se uspešnim. Kao takav treba da se nastavi, međutim Priština treba da započne razgovore i sa Mitrovicom, ako tako mogu da kažem. Vlada Kosova treba da razgovara sa građanima na severu i sa njihovim predstavnicima, rekao je ambasador Fitu

PRIŠTINA - Francuski ambasador na Kosovu Žan Frasoa Fitu je izjavio da zvanični Pariz očekuje da nakon formiranja nove Vlade u Srbiji Priština istovremeno vodi dva procesa razgovora, jedan o tehničkim pitanjima sa zvaničnim Beogradom i drugi sa predstavnicima Srba na severu zemlje.

"Ne treba pomešati dva procesa. Dijalog u Briselu je tehnički i pokazao se uspešnim. Kao takav treba da se nastavi, međutim Priština treba da započne razgovore i sa Mitrovicom, ako tako mogu da kažem. Vlada Kosova treba da razgovara sa građanima na severu i sa njihovim predstavnicima", rekao je Fitu za Koha ditore.

Ambasador Fitu je rekao da EU treba da vrši pritsak na obe strane da se do sada postignuti sporazumi sprovedu. U procesu tehničkog dijaloga je postignuto sedam sporazuma a razgovor je prekinut zbog izbora u Srbiji. Istovremeno Vlada Kosova je u saradnji sa međunarodnim faktorima u Prištini odlučila da otvori administrativnu kancelariju za sever Mitrovice koja će zameniti kancelariju UNMIK-a u tom gradu.

U nekoliko javnih nastupa premijer Kosova Hašim Tači je govorio o ostvarivanju plana Ahtisarija na severu i o dijalogu sa Srbima koji žive u tom delu Kosova. Zamenik premijera Kosova i ministar admnistriranja lokalnom samoupravom Slobodan Petrović je rekao da će administrativna kancelarija za sever Mitrovice biti nova opština u tom delu grada.

"Za početak smo formirali administrativnu kancelariju na severu Mitrovice, koja podrazumeva formiranje jedne nove opštine koja će u budućnosti biti funkcionalna", kazao je Petrović. Protiv formiranja administrativne kancelarije za severnu Mitrovicu su se izjasnili predstavnici Srba sa severa Kosova i Vlada Srbije. Odluku o njenom formiranju je javno podržao američki ambasador na Kosovu Kristofer Del.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track