DITMAN NA EKONOMSKOM SAMITU: Srbija je na pravom putu!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ozbiljni rezultati reformi

DITMAN NA EKONOMSKOM SAMITU: Srbija je na pravom putu!

Politika -

Srbija je na pravom putu kada je reč o procesu pristupanja EU, ocenio je ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman, ističući da je vlada mnogo uradila i u sprovođenju ekonomskih reformi.

On je, u izlaganju na 16. Ekonomskom samitu, kazao da Nemačka veoma ceni vrlo jasnu startešku rešenost Vlade Srbije da postane članice EU.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ditman je izrazio uverenje da se proces proširenja nije promenio, ali da postoje određeni izazovi unuatr EU sa kojima se Unija mora suočiti, a to su referendum, u Velikoj Britaniji, migrantska kriza i populizam, izražavajući uverenje da će se s tim Brisel izboriti.

MEKALISTER NA EKONOMSKOM SAMITU: Veliki napredak Srbije na putu ka EU

"Ostaćemo apsoltno posvećeni procesu prosirenja kada se o Srbiji radi", naglasio je on dodajući da je Samit u Parizu u okviru Berlinskog procesa bio dokaz tome.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ditman je kazao da su u julu otvorena važna povlavlja koja se odnose na vladavinu prava i da je veoma bitno da se tim reformama sada posvetimo.

Prema njegovim rečima pristupni proces je važan za Srbiju, jer se na radi samo o tome da se nešto čini zbog Brisela ili skidanja sa liste obaveza, već transformacije i modenrizacije društva u korist građana.

JOKSIMOVIĆ I MIŠČEVIĆ NA EKONOMSKOM SAMITU: Srbija spremna za otvaranje 3 nova poglavlja

"Mi verujemo da je Srbija uradila jako mnogo i da je jako anpredovala u području privrednih reformi. Možemo jasno reći da je fiskalna konsolidacija veliki uspeh, ako i činjenica da je budžetski deficit u skladu sa Mastriškim kriterijumima", naglasio je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ditman je kazao da su već sprovedene brojne reforme i usvojeni važni procesi, i da je sada važno posvetiti se i preduzetništvu, gde postoji zajednička inicijativa.

Kada je reč o regionalnom kontekstu, prema rečima nemačkog diplomate, Srbija je u proteklih 12 meseci preduzela veliki broj važnih inicijativa, a kao primer naveo je inicijativu sa Albanijom o otvaranju Kancelarije za mlade.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Isto tako posebno je pomenio sastanak srpskih i albanskih privrednika u Nišu, te formiranje srpsko albanske privredne komore, što je, kako je podvukao, pozitivan signal.

O RAZVOJU PRIVREDE I TRASIRANJU PUTA U EU: Počeo Ekonomski samit Srbije

Ditman je ukazao da je važno posvetiti se i reformi u oblasti vladavine prava, jer je to od ključne važnosti za građane, ali i razvoj privrede, pošto samo to može da dovede do većeg dolaska stranih investitora.

DEVENPORT NA EKONOMSKOM SAMITU: Evrointegracije glavni motor modernizacije Srbije

"Mi u potpunosti pdoržavamo srpski put ka EU i nastavićemo da podržavamo dinamičan proces pregovora", ponovio je dodajući da je Nemačka i najveći podržavalac Srbije u blateralnom smislu sa 1,6 milijardi evra pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track