ALEKSANDAR ČEPURIN: Ulazak Srbije u EU može imati negativne posledice po odnose sa Rusijom
Foto: Aleksandar Jovanovic

Višestruke promene

ALEKSANDAR ČEPURIN: Ulazak Srbije u EU može imati negativne posledice po odnose sa Rusijom

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da će ulaskom Srbije u Evropsku uniju bilateralne poslovne veze Srbije i Rusije pretrpeti značajne promene.

On je na Ekonomskom samitu u Beogradu pozvao na početak dijaloga o smanjenju negativnih posledica evropskih integracija Beograda za Rusiju i Srbiju."Ne bismo hteli da naše bilateralne poslovne veze stradaju prilikom pristupanja Srbije EU", rekao je Čepurin.

On je rekao da će se promene odraziti pre svega na režim slobodne trgovine."EU čini jedinstven ekonomski prostor, i zemlje članice ne mogu da budu u posebnim ekonomskim odnosima i da budu zajedno u slobodnim trgovinskim zonama sa trećim zemljama", objasnio je Čepurin.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je istakao da će posle pristupanja Srbije EU zona slobodne trgovine Srbija-Rusija ili Srbija-Evroazijska ekonomska unija biti prinudjena da prestane da funkcioniše."To će dovesti do kvarenja uspostavljenih trgovinskih tokova Srbije i Rusije, i kao do gubitaka preduzeća dveju zemalja", rekao je Čepurin.On je rekao i da će ukidanje režima slobodne trgovine i prelazak Srbije ka jedinstvenoj carinskoj uniji EU dovesti do poskupljenja ruskog i srpskog izvoza, koji se sada odvija u bescarinskom režimu za skoro sve proizvode.Deo robe će, kako je rekao, zameniti proizvodi trećih zemalja.

Dodao je da će Srbija posle pristupanja EU morati da se pridruži jedinstvenom spoljnopolitičkom stavu zemalja Unije sa svim posledicama koje iz toga proističu."Koliko će se čuti glas Beograda prilikom formiranja spoljne politike EU mi ćemo videti. Danas tamo diriguju male, ali veoma agresivne zemlje čiji je stav daleko od stava Srbije", rekao je Čepurin.Prema njegovim rečima, pristupanje EU može imati negativne posledice i po saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike.

Foto: Beta
Foto: Beta

Čepurin je dodao i da je Rusiji poznat principijelni stav rukovodstva Srbije o očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom u svim oblastima, uključujući i privredu i dodao da oni taj stav podržavaju."Već sada očigledno je da je neophodno na stručnom nivou prilaziti prilagodjavanju pravnog osnova saradnje Srbije i Rusije u novim uslovima. Radni mehanizam može biti kako bilateralni, tako i uz angažovanje evropskih stručnjaka", rekao je on. Čepurin je ocenio i da je logično da se ti razgovori vode paralelno sa predprisutpnim pregovorima Srbije sa EU, možda i preko novih mehanizama rusko-srpske saradnje, koji će, kako se nada, biti stvoreni.

Izbeći nesagledive posledice i iznenađenja

Čepurin je u izjavi novinarima, posle govora na "16. Srpskom ekonomskom samitu", kazao da treba već sada, zbog pristupanja Srbije EU, nastojati da se izbegnu nesagledive posledice, ili iznenađenja.

S tim u vezi je predložio da se sagledaju odnosi u novim okolnostima i postigne dogovor na kakav način mogu da se smanje ekonomske posledice koje bi nastale pridruživanjem Srbije EU.

Srbija sada, kako je podsetio, vodi pristupne pregovore, a ujedno ima pravne odnose sa Rusijom.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Moramo već sada da se dogovaramo kako da se pripremimo za članstvo Srbije u EU", poručio je Čepurin.On je ujedno rekao da bi bilo važno da se aktuelna situacija između istočne i zapadne Evrope preokrene, jer bi to doprinelo stabilnosti na celom kontinentu.

Podsetio je da se EU suočava sa čitavim nizom problema, a da bi poboljšanje odnosa sa Rusijom doprinela i Uniji, ali i Srbiji koja ima posebne odnose sa Moskvom.

Evropa, zbog podela unutar nje, gubi svoje pozicije, upozorava ruski diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track