ZASEDANJE MEŠOVITE KOMISIJE U ZAGREBU: Srbi i Hrvati se složili o kardinalu Stepincu
Foto: Profimedia

Razgovarali o vremenu pre NDH

ZASEDANJE MEŠOVITE KOMISIJE U ZAGREBU: Srbi i Hrvati se složili o kardinalu Stepincu

Politika -

Na sastanku SPC i Katoličke crkve povodom predloga da nadbiskup postane svetac govorilo se o njemu pre osnivanja NDH, i tu nema ništa sporno. Burno će biti u Beogradu na proleće

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj nisu se sporili juče na sastanku Mešovite komisije u Zagrebu o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca u vremenu pre Drugog svetskog rata, saznaje Kurir.Komisija je razgovarala o tome kako je Stepinac postao nadbiskup i o njegovom delovanju pre Drugog svetskog rata, a zasedanje će nastaviti i danas.Zatišje pred buru- Predstavnici SPC i Katoličke crkve bave se predratnim životom i delovanjem kardinala, i tu se ne očekuju sporovi. U predratnom dobu Stepinac je uživao veliki ugled, i to ne spori Katolička crkva, kao ni Pravoslavna, a ni jevrejska zajednice. I SPC i katolički predstavnici slažu se da je Stepinac regularno postao nadbiskup uz odobrenje kralja Aleksandra da upravo on bude naslednik nadbiskupa Bauera - kaže za Kurir Drago Pilsel, teolog i glavni i odgovorni urednik portala autograf.hr.Prema njegovim rečima, zanimljivost predstavlja i to što je kardinal Stepinac bio prvi koji je u Evropi otvorio centar za prihvat Jevreja izbeglih iz Austrije. Ipak, kako kaže, mnogo burnija i žučnija rasprava o ovom hrvatskom kardinalu očekuje se na sastanku Mešovite komisije na proleće u Beogradu, kad će se raspravljati o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu i o njegovom odnosu prema NDH.

Nesporan Stepinčev ugled pre rata... Teolog Drago Pilsel
Nesporan Stepinčev ugled pre rata... Teolog Drago Pilsel

Dodvoravanje MoskviVerski analitičar Draško Đenović smatra da je odluka o kanonizaciji Stepinca već odavno donesena u Vatikanu i da je ovo pokazivanje njihove „dobre volje“.- Stepinca niko i ne krivi za ono što je uradio, već za ono što nije uradio. Smatram da je ovo pokušaj Rimokatoličke crkve da se dodvori Moskvi. Vatikan nema obaveze prema Srbiji i ne mora nas da pita da li da svog kardinala proglasi za sveca. Ne očekujem probleme na sastancima u Zagrebu, ali u Beogradu će već biti drugačije stanje. Sve što mi možemo jeste da uložimo samo morali prigovor - smatra Đenović i podseća da Vatikan nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu, zbog čega ga nisu priznale ni neke druge katoličke zemlje.Rimokatoličku crkvu na sastanku predstavljaju mostarski i požeški biskupi Ratko Perić i Antun Škovrčević, ali i istoričari Marko Jarek i Jure Krišto. SPC predstavljaju mitropolit zagrebački Porfirije, vladika bački i slavonski Irinej i Jovan, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i profesor Darko Tanasković.

Ne žuri s odlukomPAPA BUDNO PRATI PREGOVOREOvo je drugi od predviđenih šest sastanaka Mešovite komisije, koja se sastaje na istorijski predlog pape Franje. Iz Vatikana poručuju da budno prate rad komisije, da im se ne žuri s odlukama, te će se komisija sastajati tokom godinu dana, ali će konačnu reč o kanonizaciji Stepinca ipak dati poglavar Katoličke crkve. Razgovori u Zagrebu dolaze posle nedavne izjave pape Franje, u kojoj je nedvosmisleno osudio prevođenje pravoslavnih vernika u katoličanstvo, što je upravo i jedna od stvari koja se zamera Stepincu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track