MIROVIĆ HTEO DA KUPI KOŽNI KREVET ZA VILU: Stopirao tender posle poziva Kurira
Foto: Beta/Dragan Gojić

Vlada Vojvodine rasipa novac građana

MIROVIĆ HTEO DA KUPI KOŽNI KREVET ZA VILU: Stopirao tender posle poziva Kurira

Politika -

Pokrajinska vlada raspisala javnu nabavku za kupovinu luksuznog nameštaja u objektu u Čortanovcima, premijer otkazao kupovinu kad smo mu rekli o čemu je reč

Ako ste se možda kojim slučajem pitali šta se radi s novcem koji vam je država uzela u duhu štednje - da znate: planira se nabavka kožnih bračnih kreveta, troseda od telećeg boksa i ogledala za spavaću sobu.

U ovom slučaju, luksuziranje o trošku građana planirala je Vlada Vojvodine, ali je pokrajinski premijer Igor Mirović zaustavio kupovinu skupog nameštaja istog trenutka kad smo mu skrenuli pažnju na šta se rasipaju pare iz budžeta.Naime, pokrajinska vlada raspisala je 12. oktobra javne nabavke za sanaciju i opremanje nameštajem državne vile „Stanković“ u Čortanovcima, iste one koju je renovirala pokrajinska vlada 2011, dok je na njenom čelu bio Bojan Pajtić.Počeli renoviranjeU rezidencijalnom objektu, kako je planirano prvom javnom nabavkom, treba da se menja stolarija, podne i zidne pločice, parket, da se gletuju i kreče zidovi, menjaju utikači... Drugom javnom nabavkom trebalo je da se renovira jedna od spavaćih soba i kupatilo. U konkursnoj dokumentaciji navedeno je da je potrebno jedno ogledalo sa drvenim ramom boje kakao bukve, a za krevet je postavljen uslov da ima kožno uzglavlje i dušek s memorijskom penom.

Za dušek je do detalja navedeno kakve uslove bi trebalo da ispunjava.- Jezgro dušeka sastavljeno od kombinacije sunđera i pene visoke izdržljivosti, gustine i tvrdoće. Ima više slojeva, koji zajedno omogućavaju ravnomerno raspoređivanje telesne težine, pa se tako uleganje pod težinom ne prenosi preko cele površine dušeka. Dva noćna stočića izrađena od univera boje kakao bukve.Javnom nabavkom je obuhvaćen još jedan dvokrilni ormar, kao i trokrilna komoda, klub-sto i radni sto. Posebna stavka je tapecirani nameštaj za primaći deo.

Aristokratski... Rezidencija Vlade Vojvodine u Čortanovcima
Aristokratski... Rezidencija Vlade Vojvodine u Čortanovcima

Bio zatečen- Trosed, kombinacija štofa i prirodne kože. Osnovna konstrukcija od masiva, punog drveta, bukva, topola, smrča. Ušiveni jastuci na naslonima za ruke, sve presvučeno prirodnom kožom, teleći boks, tamnosmeđe boje - navodi se u nabavci, a iste specifikacije navedene su i za fotelju - puno drvo, sve presvučeno telećim boksom.Kad smo pozvali Mirovića da ga pitamo za razlog ovolikog luksuziranja, on je najpre zatražio da proveri o čemu se radi, da bi nam kasnije saopštio da smo u pravu, i da za javnom nabavkom za nameštaj i nema potrebe.- Sad sam dao nalog da se obustavi nabavka nameštaja, u pitanju je nekih 200.000-300.000 dinara. U pravu ste, ima tamo nekog starog nameštaja koji se može koristiti. Taj nameštaj je star, truo, smrdi od vlage, i onda su oni hteli da ga zamene. Ali dao sam nalog da se to obustavi i evo možete proveriti sutra, prekosutra da je to povučeno - kazao je Mirović i dodao da objekat prokišnjava, te da je otud neophodna sanacija.

ČinjeniceMENJALA VLASNIKE- Godine 1930. sazidao je kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji i ministar prosvete- Vila se nalazi u Čortanovačkoj šumi, na imanju koje obuhvata 35 jutara- Vila je nakon konfiskovanja 1952. prilagođena ukusu Josipa Broza Tita

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja