Dejanović: SPS nema posebne zahteve za vladu
Foto: Kurir

Dejanović: SPS nema posebne zahteve za vladu

Politika -
Ona je ocenila da brzina konstituisanja vlade sada zavisi od Demokratske stranke

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije (SPS) nema posebne zahteve za određene pozicije u novoj vladi i nijedno kadrovsko rešenje i resor neće biti razlog da se nova vlada ne konstituiše, kazala je danas potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović. Gostujući na televiziji B92, Đukić-Dejanović je rekla da ne vidi nijedan razlog da započeti pregovori o konstituisanju vlade koje vode socijalisti i demokrate ne uspeju.

Ona je ocenila da brzina konstituisanja vlade sada zavisi od Demokratske stranke, a taj posao bi, prema njenim rečima, mogao da bude završen za najmanje desetak dana."Potrebno je konstituisati parlament i pojedine organe kako bi vlada imala pred kime da položi zakletvu", kazala je Đukić-Dejanović.Ona je istakla da socijalisti neće uslovljavati formiranje vlade dobijanjem resora i funkcijama."Očekujemo da nam budući premijer ponudi one resore za koje smatra da ih je SPS dobro vodio i za koje ima kadrove. Mi ćemo ispoštovati svako kadrovanje koje predloži premijer", kazala je Đukić-Dejanović, dodajući da očekuje da na čelu nove Vlade bude Boris Tadić.

Đukić-Dejanović je rekla da je bilo reči o tome da ukoliko SPS-dobije resor zdravstva ona bude na njegovom čelu, ali da to još nije konkretizovano.Ona je podsetila da uz SPS idu i koalicioni partneri, a osvrnuvši se predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovana Krkobabića Đukić-Dejanović je navela da "tu ne moraju biti pozicije u vladi, već institucije koje brinu o penzionerima".

Ona je navela da je su na jučerašnjem sastanku socijalista i demokrata "potvrđeni stavovi i programska usaglašenost vlade" "Nismo imali dilemu da li prvo treba pregovarati sa Demokratskom strankom. Dobro smo sarađivali i sada treba nastaviti ono što smo započeli u protekle četiri godine", kazala je Đukić-Dejanović.

Ona je istakla da Vladu treba konstituisati što pre i da će socijalisti tome dati maksimalni doprinos."Apelujem na sastavljaće vlade da ulože napor da što pre imamo novu vladu", kazala je Đukić-Dejanović Potpredsednica socijalista rekla je da je ubeđena da Demokratska stranka i danas razgovara sa ostalim potencijalnim kandidatima.Ona je napomenula da je SPS imao pozitivno iskustvo u saradnji sa Ujedinjenim regionima Srbije u još aktuelnoj Vladi, a da će lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović morati da objasni pojedine izjave, pout stavova o Republici Srpskoj i statusu Kosova."Ne možemo se politički toliko razlikovati, a biti u istoj Vladi i zastupati iste ciljeve", kazala je Đukić-Dejanović.

Odgovarajući na primedbe o postavljanju stranačkih kadrova na funkcije u javnim preduzećima, potpredsednica socijalista rekla je da i sin novoizabranog presednika Tomislava Nikolića radi u Srbijagasu u Kragujevcu, a sigurno nije kadar SPS-a".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track