PUTINOVA PORUKA SRBIJI: Želim čvršću saradnju Beograda i Moskve!
Foto: Profimedia

Ponuda sa istoka: Zašto je došao prvi obaveštajac Rusije

PUTINOVA PORUKA SRBIJI: Želim čvršću saradnju Beograda i Moskve!

Politika -

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev ponudio našim vlastima, kao najpoverljivijim partnerima, da potpišu memorandum o saradnji u bezbednosti

Usred špijunske afere u Srbiji i velikih pritisaka sa Zapada, predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je u Srbiju glavnog čoveka ruskih bezbednosnih službi Nikolaja Patruševa, koji je nedvosmisleno poručio da želi još tešnju saradnju Moskve i Beograda na tom polju.

Bratska ponuda... Nikolaj Patrušev i Nebojša Stefanović
Bratska ponuda... Nikolaj Patrušev i Nebojša Stefanović

Odmah po sletanju u Beograd, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije ponudio je dokument koji Moskva, kako je rekao, sklapa s „najpoverljivijim partnerima“. Ovaj iskusni obaveštajac i Putinov čovek od velikog poverenja predložio je ministru policije Nebojši Stefanoviću da MUP Srbije razmotri rad na memorandumu o razumevanju, koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju na pitanjima od obostranog interesa.Svečani dočekTokom dvodnevne posete Patrušev ima zakazane sastanke s našim najvišim državnim i bezbednosnim zvaničnicima Srbije. Za Patruševa je juče priređen i svečani doček ispred Palate Srbije, gde ga je dočekao ministar Stefanović, uz koga su bili ministar odbrane Zoran Đorđević, direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković, kao i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.Patrušev je u razgovoru sa Stefanovićem podsetio da se o ovom dokumentu razgovaralo još 2013. u Beogradu i napomenuo da on nema pravno obavezujuć karakter, niti status međunarodnog ugovora. Alfa i omega ruske obaveštajne službe, kako zovu Patruševa, izrazio je i nadu da će nacrt ovog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti sledeće godine u Rusiji.- Računamo na vaše učešće na sledećoj konferenciji 2017. godine - rekao je Patrušev i naglasio da postoji tipski nacrt tog dokumenta koji Savet bezbednosti Ruske Federacije ima s „najpoverljivijim partnerima“.Jačanje uticaja na BalkanuStefanović se založio za još bolju saradnju s ruskim bezbednosnim službama i objasnio da je tema zajedničkog sastanka ruske i srpske delegacije pre svega odnos Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti i mogućnosti unapređenja saradnje. On je naveo da i već sada postoji dobra saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom obezbeđenja, Federalnom službom bezbednosti i Nacionalnom gardom.

Politički analitičar Dragomir Anđelković priznaje da je poseta Rusa došla u zanimljivom trenutku, mada napominje da je unapred planirana.- Ova poseta dolazi u trenutku kad trpimo izuzetno jak pritisak Zapada, dok, s druge strane, Moskva od nas ne traži da se odreknemo Zapada, već da održimo koliko-toliko izbalansiran kurs. Ruska strana nije sračunato tempirala dolazak Patruševa u Beograd, ali ta poseta za nas može biti korisna jer nosi poruku da Srbija može, ukoliko Zapad pređe granicu u daljem pritiskanju, da računa na nekog drugog, odnosno da se okrene Rusiji - ocenjuje on.Zapadni mediji tumače ovu posetu kao nastojanje Moskve da sklopi još tešnje veze sa Srbijom, što je samo deo, kako pišu, sve upornijih napora Rusije da poveća svoj uticaj na Srbiju.

OBRT Uhapšeni agent pozvan na suđenje u Splitu HRVATI TRAŽE ŠPIJUNA ČEDU ČOLOVIĆA ZA SVEDOKA PROTIV SRBAČedu Čolovića (57), bivšeg oficira Vojske SAO Krajine, koji je početkom septembra ove godine u Srbiji osuđen na tri godine zatvora zbog saradnje s hrvatskom obaveštajnom službom, hrvatsko tužilaštvo je prijavilo kao svedoka u procesu protiv Srba!Naime, Čolović bi trebalo da bude svedok optužbe u optužnici koju je pre osam dana Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo pred tamošnjim Županijskim sudom protiv penzionisanog general-majora JNA i Vojske Republike Srpske Krajine Borislava Đukića i sedmorice bivših oficira Jugoslovenske narodne armije. Hrvatski mediji pišu da su srpske vlasti uhapsile Čolovića kako on ne bi svedočio na pomenutom suđenju.

Susret s NikolićemPUTIN POZDRAVIO TOMUPredsednik Tomislav Nikolić je i pred Patruševom naglasio da Srbija ne namerava da uvodi sankcije Rusiji. Kako je saopšteno posle sastanka, to bi imalo ozbiljne i vrlo štetne posledice po interese naše zemlje i bez ikakve potrebe bi narušilo tradicionalno prijateljstvo koje postoji između naših država. „Patrušev je preneo predsedniku Nikoliću srdačne pozdrave Vladimira Putina.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja