Zaharije: Slavice ne brini! To sam već radio!

Konstitutivna sednica Skupštine

Zaharije: Slavice ne brini! To sam već radio!

Politika -
Zaharije Trnavčević (86) kaže da su ga zvali iz parlamenta da bi se dogovorili oko toga da dođe sutra, pre početka sednice, kod Slavice Đukić-Dejanović, jer je ona zabrinuta da li će on uspeti da izvede tu ceremonijalnu obavezu oko otvaranja novog saziva skupštine

BEOGRAD - Dom Narodne skupštine Srbije, doteran i uglancan do visokog sjaja, potpuno je spreman za sutrašnji doček novoizabranih poslanika, koji će, pošto im budu verifikovani mandati, položiti zakletvu i stupiti na dužnost.

Spreman je Zaharije Trnavčević (Bogata Srbija), koji će, kao najstariji, predsedavati sednici do izbora predsednika parlamenta, a kako je rekao, sprema i lep govor kojim će svoje kolege pozvati na zajednički rad u interesu države.Kako je za Politiku kazao Zaharije Trnavčević (86), iz parlamenta su ga zvali da bi se dogovorili oko toga da dođe sutra, pre početka sednice, kod Slavice Đukić-Dejanović, jer je ona zabrinuta da li će on uspeti da izvede tu ceremonijalnu obavezu oko otvaranja novog saziva skupštine.Trnavčević kaže da im je rekao da ne brinu, jer ne samo što je taj posao već jednom radio on je i čovek koji radi na televiziji i lako može da ga savlada. On je, kao najstariji poslanik, predsedavao konstitutivnoj sednici poslednjeg skupštinskog saziva uoči petooktobarskih promena 2000. godine i obavio ga je, kako kaže, bez problema. Trnavčević kaže da će iskoristiti priliku da zamoli poslanike da ne zaborave da su 6. maja izabrani i pozvani u Dom Narodne skupštine na četvorogodišnje dogovaranje, jer je Srbija u takvom stanju da to zahteva visok stepen sloge i zajedničkog rada.Trnavčeviću će u radu pomagati po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata. Koliko smo mogli da vidimo to će biti: Jelena Budimirović (1985), student iz Martinaca, sa liste Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić (73 mandata), Jovana Joksimović (1987), apsolvent na FPN-u, iz Beograda, sa liste Izbor za bolji život – Boris Tadić (67 mandata), Nevena Stojanović (1986), menadžer u trgovini, iz Mladenovca, sa liste SPS – PUPS – JS (44 mandata) i Bojana Božanić (1981), diplomirani profesor engleskog jezika, sa Zlatibora, izabrana na listi DSS – Vojislav Koštunica.Za sada su obavljeni neformalni razgovori o tome gde će poslanici sedeti u sali tog prvog dana, a sigurno je da će svaka izborna lista imati mesta u prvim redovima. Svaki dogovor o sedenju prvog dana konstitutivne sednice biće privremen, a kasnije će Administrativni odbor, u čijoj je to nadležnosti, odlučiti o rasporedu sedenja u sali za zasedanje.O prostorijama koje će koristiti poslanički klubovi biće razgovora kasnije, ali prema nezvaničnim informacijama, bilo je nekih kontakata i oko toga. Neke stranke koje ranije nisu imale poslaničke klubove, već su najavile da će ih sada imati i da će im biti potreban, kako kažu, adekvatan prostor, dok su neke druge stranke, koje će sada imati brojnije poslaničke klubove, najavile sadašnjem sekretaru parlamenta da će im biti potrebno više prostora.Juče je nekoliko radikala, koje smo sreli u Domu, došlo da, kako su nam rekli, vrate neku dokumentaciju koju su pozajmili iz biblioteke i vrlo brzo su otišli.Raspored sedenja i podela prostorija, kojih nema dovoljno u Domu, nikada ne ide lako, ali to će biti kasnije na dnevnom redu. Što se ovog sutrašnjeg rasporeda tiče, tu nema sporova. Procedura je sasvim jasna, zna se ko predsedava, kao i svaki naredni korak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track