(VIDEO) VUČIĆ S GRADONAČELNIKOM HAMBURGA: Radimo na rastu, potrebna su nam tržišta i iskustvo!
Foto: Tanjug/Youtube Printscreen

Predsednik Vlade Srbije u jednodnevnoj poseti Nemačkoj

(VIDEO) VUČIĆ S GRADONAČELNIKOM HAMBURGA: Radimo na rastu, potrebna su nam tržišta i iskustvo!

Politika -

HAMBURG - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u jednodnevnoj poseti Nemačkoj, gde će se sastati sa gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom, predstavnicima velikih nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji i govoriti u privrednom klubu Uberze (Übersee).

Taj privredni klub važi za najuticajniji klub privredne elite u Nemačkoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.Osnovan je 1922. godine kao udruženje za razmenu privrede i nauke na inicijativu bankara Maksa Varburga.

Od samog osnivanja, to je pre svega mesto susreta privrede, politike i nauke, sa ciljem internacionalnog povezivanja. Članovi tog kluba pripadaju uglavnom višegeneracijskoj bankarsko-trgovačko-industrijskoj eliti severne Nemačke.

Pred članovima kluba govorili su gotovo svi najznačajniji donosioci poltičkih i privrednih odluka u svetu, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

- Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta kao i znanje i iskustvo stranih partnera, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom koji je pozdravio evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemačkih investitora.

Vučić je Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela i da radi na ekonomskom rastu, a gradonačelnik je rekao i da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije. „Srbija posvećuje mnogo pažnje svim pokrajinama Nemačke. Došli smo da razgovaramo o svim važnim temama i ponudi koju Srbija može da pruži", rekao je Vučić u razgovoru sa gradonačelnikom Hamburga, drugog grada po veličini u Nemačkoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Uspeli smo da zainteresujemo važne partnere iz Bavarske, Baden Virtenberga, Severne Rajne Vestfalije i Hesena, koji su u prvih sedam meseci 2016. godine učestvovali u ukupnom izvozu Srbije u SR Nemačku sa 72 odsto. U poređenju sa pomenute četiri pokrajine, robna razmena Srbije sa pokrajinom Hamburg veoma je skromna: u periodu januar-jul 2016. godine iznosila je 32,1 milion evra, od čega se na naš izvoz odnosi 14,3 miliona evra, a na naš uvoz 17,9 miliona evra“, izjavio je na početku susreta premijer Vučić. On je gradonačelnika Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela u poslednje dve godine i aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.„Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta, ali i znanje i iskustvo stranih partnera. Sproveli smo ozbiljne ekonomske reforme i to nam je omogućilo da napredujemo na Doing busineš listi sa 91. na 47. mesto", istakao je premijer Vučić i dodao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

Gradonačelnik Šolc pozdravio je evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemačkih investitora.On je rekao da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije.„Dobra poruka za investitore bi bila da je Srbija na sigurnom evropskom putu i da mogu da imaju poverenja u pravni sistem. Ovo što vi radite dobar je način da ih u to i ubedite“, zaključio je gradonačelnik Šolc.

Tema susreta bila je i "Luka Hamburg" (Hafen Hamburg), projekat koji je grad Hamburg pokrenuo pre 15 godina i koji je donekle sličan “Beogradu na vodi”, navodi se u saopštenjuu.U užem smislu, “Hafen City” se prostire na površini od oko 157 hektara u centru Hamburga, na lokaciji koja je nekada pripadala luci, i predstavlja najveći građevinski projekat u centru grada u Evropi. Radovi bi trebalo da traju do sredine 2020. godine. Projekat predviđa izgradnju stambenih objekata za 14.000 stanovnika i poslovnih zgrada za 45.000 zaposlenih. Njegova izgradnja najavljen je 1997. godine, a kamen-temeljac postavljen je 20. juna 2001. godine.

Na kraju današnjeg susreta premijer Vučić uputio je poziv gradonačelniku Hamburga da poseti Beograd.

(Foto: Tanjug/Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track