NIKOLIĆ SA PASTOROM: Za kanal Dunav-Morava-Vardar zainteresovane i Makedonija i Grčka
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sastanak u Predsedništvu

NIKOLIĆ SA PASTOROM: Za kanal Dunav-Morava-Vardar zainteresovane i Makedonija i Grčka

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u razgovoru sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom da su osim Srbije, i Makedonija i Grčka izrazile zainteresovanost za izgradnje plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar.

U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je Nikolić informisao Pastora o "napretku projekta izgradnje plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar, kao i o tome da su, osim Srbije, i Makedonija i Grčka izrazile zainteresovanost za realizaciju tog posla".

Dodaje se da je Nikolić rekao da je sada, iako je ranije često zbog tog projekta bio napadan od onih koji nisu na pravi način umeli da shvate sav njegov potencijal, nakon ozbiljnog razmatranja i analiziranja, jasno da će taj projekat omogućiti višestruku korist za sve tri države, kao i za kineske investitore koji će raditi na njegovoj realizaciji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pastor je , u svojstvu predsednika Saveza vojvodjanskih Madjara, zahvalio predsedniku Nikoliću na njegovom doprinosu istorijskom pomirenju Srba i Madjara, istakavši da je taj proces dobio značajno ubrzanje isključivo zbog ličnog angažovanja predsednika Srbije.

Predsednik SVM-a zamolio je Nikolića da pomogne kako bi se rezultati istraživanja mešovite akademske radne grupe koja je istraživala činjenice iz Drugog svetskog rata na najtransparentniji način predstavili madjarskoj i srpskoj javnosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pastor je ocenio da je potrebno jednom se za svagda suočiti sa istorijskim činjenicama, kako bi naša dva naroda mogla da stave tačku na sve nepotrebne sukobe iz prošlosti i da grade zajedničku budućnost, navodi se u saopštenju i dodaje da je Nikolić prihvatio da se angažuje, kako bi rad mešovite akademske radne grupe bio dostupan javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track