SANDA RAŠKOVIĆ: Pod ovakvim uslovima, ni Putin ne bi mogao da postane predsednik Srbije
Foto: Dragana Udovičić

Borba za fer izbore

SANDA RAŠKOVIĆ: Pod ovakvim uslovima, ni Putin ne bi mogao da postane predsednik Srbije

Politika -

BEOGRAD - Bivša predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić najavila je da će se odazvati pozivu Pokreta za preokret na razgovor o stvaranju uslova za poštene predsedničke izbore iduće godine, zakazane za 4. novembar.

Pokret za preokret uputio je nedavno svim opozicionim strankama i pokretima poziv na razgovor o stvaranju uslova za poštene predsedničke i delimične izbore iduće godine.Cilj sastanka je, kako je saopšteno, da se unutar opozicije postigne dogovor o stvaranju fer uslova za predsedničke i lokalne izbore koji se u pojedinim lokalnim samoupravama održavaju naredne godine.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Rašković je rekla i da će se na tom sastanku razgovarati o izbornim uslovima i načinu kako ih popraviti a ne o predsedničkom kandidatu opozicije. "Najpre ćemo razgovarati o izbornim uslovima i načinima kako da se poprave", rekla je Rašković Ivićeva, dodavši da po sadašnjim uslovima kandidata vlasti ne bi mogao da pobedi ni da je "Vladimir Putin zajednički kandidat opozicije".

Ona je rekla i da na sastanku koji je sazvao predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović nije ni predvidjeno da se razgovara o predsedničkom kandidatu opozicije. "Ako uopšte dodje do toga (razgovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu), trebalo bi prvo da dodjemo oko toga šta je prihva tljivo za sve i ispod čega se ne može ići", rekla je ona.

Upitana zašto na taj sastank nisu pozvani predstavnici DSS-a, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine kao ni radikali, Rašković Ivićeva je odgovorila da je to pitanje za Veselinovića.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Pokret za preokret pozvao je predstavnike opozicije na sastanak, 4. novembra na kojem bi se razgovaralo o stvaranju uslova za poštene izbore, saopšteno je danas iz tog pokreta.Kako se navodi, poziv za sastanak u prostorijama pokreta upućen je svim opozicionim strankama i pokretima, kao i političkim subjektima koji ne podržavaju aktuelnu vlast, za koju je u saopštenju ocenjeno da na najgrublji način onemogućava sprovodjenje poštenih izbora i posredstvom pravosudja zataškava nezakonitosti iz prethodnog izbornog procesa.

"Cilj sastanka je da se unutar opozicije postigne dogovor o stvaranju fer uslova za predsedničke izbore i lokalne izbore koji se u pojedinim lokalnim samoupravama održavaju naredne godine. Jednako važna tema sastanka treba da bude zajednički stav opozicije u vezi sa prethodnim nedemokratskim izborima", navodi se u saopštenju.Pokret za preokret je ocenio da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za poštene izbore na kojima bi gradjani slobodno mogli da ostvare svoje pravo da biraju i budu birani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track