ŠEŠELJ: Srbija da uputi demarš Crnoj Gori zbog nezakonitog hapšenja 20 naših državljana
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Burna rasprava u Skupštini

ŠEŠELJ: Srbija da uputi demarš Crnoj Gori zbog nezakonitog hapšenja 20 naših državljana

Politika -

BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Poslanici su i ovog utorka postavljali pitanja članovima vlade, a želeli su da budu informisani o pronađenom oružju u Jajincima, da li univerziteti poštuju zaključak Odbora za obrazovanje u vezi sa produžetkom školovanja Bolonjcima.

Poslanik DSS Djorđe Vukadinović postavio je pitanje MUP-u u vezi sa pronalaskom oružja u Jaincima, rekavši da bi o tome želeo da bude obavešten "kao osrednji tabolid".

"Ako svaki tablold moze da spekulise da li je napad bio planiran zoljom, da li je u pitanju blindirano vozilo, onda valjda i mi kao poslanici imamo pravo na makar toliko informacija", rekao je Vukadinović.Vukadinović je pitao i da li su ministri koji su taj slučaj, po njemu iskoristili za "dodvoravajne premijeru", i koji su se utrkivali da ukažu da je to bio pokušaj atentata, svesni posledica takvih izjava.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Predsednica parlamenta Maja Gojković je Vukadinovća pre nego što mu je dala reč, pitala da li je u poslaničkom klubu DSS, na šta je on odgovorio potvrdno.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj pitao je zašto Vlada Srbije nije uputila oštar demarš povodom, kako je rekao, nezakonitog i bezrazložnog hapšenja 20 državljana Srbije u Crnoj Gori.Prema Šešeljevim informacijama, 11 njih je juče oslobođeno optužbi za terorizam, ostale su optužbe za kriminalno udruživanje, troje se gone pod sumnjom da su teroristi, a jedan od njih je policijski general u penziji.

"Čini mi se da je politika vlade da se brani Milo (Djukanović), kome su dani odbrojani, a ne naši drzavljani koji su nevino pohapšeni", rekao je Šešelj.

Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

On je pitao i kada će vlada podneti predlog Skupstini da se otvori rasprava o učlanjivanju Srbije u evroazijski ekonomsi savez, odnosno Evroazijsku Uniju."Sa ruske strane postoji inicijativa, potrebna je saglasnost Beograda, a Beograd očigledno vlada okleva", rekao je Šešelj.

Poslanik LDP Nenad Milić kaže da nije zadovoljan odgovorom tužilaštva povodom, kako je rekao, tzv.državnog udara i zato je danas ponovio pitanje, da li je bilo destabilizacije ustavnog poretka, da li su podnete krivične prijave, protiv kojih lica...On je pitao i predsednicu parlamenta da li može da zaštiti dostojanstvo skupštine tako što će obezbediti da nadležni organi odgovaraju poslanicima na pitanja.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović imao je pitanje za ministra prosvete Mladena Šarčevića povodom zaključka skupštinskog odbora za prosvetu koji se odnosio na to da se Bolonjcima produži školovanje narednih godinu dana bez reupisa i dodatnih troškova.Obradović tvrdi da je Univerzitet u Beogradu odbio da sprovede tu preporuku.

Takođe, želeo je da zna ko je odavao državne tajne i kojoj službi o čemu je nedavno bilo reči na konferenciji za novinare premijera Aleksandra Vučića, podsetivši na slučaj hapšenja Momčila Perišića.

Kaže da se u tom slučaju znalo i ko špijunira i kome odaje državne tajne, i s tim u vezi je pitao kada će biti vraćena kazna za izdaju i veleizdaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track