CEAS JELENE MILIĆ: Ruski zvaničnici preuveličavaju broj žrtava NATO bombardovanja
Foto: Zorana Jevtić

Tvrde da nije bilo hiljada stradalih

CEAS JELENE MILIĆ: Ruski zvaničnici preuveličavaju broj žrtava NATO bombardovanja

Politika -

BEOGRAD - Centar za evroatlantske studije iz Beograda pozvao je ruske zvaničnike da prestanu da sistemski javno plasiraju netačne podatke o broju žrtava NATO bombardovanja SRJ, i pri tome pominju izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je, tvrde, u nedavnom intervjuu jednoj TV stanici govorio o hiljadama poginulih.

Kako tvrde u CEAS, vrlo preciznim metodama sa ukrštanjem podataka iz više izvora Fond za humanitarno pravo je utvrdio da je od 24. marta do 9. juna 1999. od posledica dejstva NATO avijacije poginulo 758 ljudi, od čega 267 u centralnoj Srbiji, deset u Crnoj Gori a ostali na Kosovu i Metohiji.

Od toga 450 su bili civili, a oko 300 pripadnici Vojske Jugoslavije, MUP-a Srbije i Oslobodilačke vojske Kosova.CEAS smatra neodgovornim, ali i opasnim što se gotovo ni jedan akter javnog života Srbije ne suprotstavlja preradi istorije, bez obzira da li dolazi iz Srbije ili izvan nje i u vezi je sa NATO bombardovanjem.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

U toj nevladinoj organizaciji, naime, tvrde da takvi stavovi služe odvraćanju Srbije od demokratizacije i stabilizacije, normalizacije odnosa sa Kosovom, te iskrenije saradnje sa NATO, koja bi pomogla reformi sistema bezbednosti, a pre svega njegovom stavljanju pod demokratski nadzor.

U CEAS smatraju da se o NATO bombardovanju SRJ mora govoriti u kontekstu okolnosti koje su do njega dovele kao i o događajima tokom njegovog trajanja, a s obzirom da je, kako navode, od početka 1998. do kraja 2000. u sukobima na Kosovu poginulo oko 13.500 ljudi, od kojih su oko 10.800 Albanci, 2.200 Srbi i oko 500 Romi i drugi nealbanci.

U saopštenju CEAS konstatuje da se povećanjem broja žrtava vređaju stvarne, civilne žrtve NATO bombardovanja SRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track