REGIONALNI BEZBEDNOSNI FORUM: Ceo region Zapadnog Balkana postaje novo potencijalno žarište
Foto: Printscreen RTV

Kriminalizacija i naoružavanje jasni pokazatelji

REGIONALNI BEZBEDNOSNI FORUM: Ceo region Zapadnog Balkana postaje novo potencijalno žarište

Politika -

BEOGRAD - Ceo region Zapadnog Balkana postaje novo potencijalno žarište zbog sve ozbiljnijih unutrašnjih, ali i zbog pojedinih političkih projekcija spolja, ocena je učesnika regionalnog bezbednosno-političkog foruma.

Unutrašnja nestabilnost u BiH i najavljeno formiranje vojske Kosova mogu dodatno ugroziti mir u regionu koji je i onako na klimavim nogama, smatra glavna i odgovorna urednica Fonda strateške kulture Anja Filimonova.

...Bosna i Hercegovina i Kosovo, dve tempirane bombe na Balkanu, tako ih opisuju učesnici regionalnog bezbednosno-političkog foruma.

Foto: Printscreen RTV
Foto: Printscreen RTV

Kriminalizacija i naoružavanje regiona jasni su pokazatelji da neko nešto sprema na Balkanu.

Ako pitate glavnu i odgovornu urednicu Fonda strateške kulture Anju Filimonovu, zapadni centri moći su ti koji rade na unošenju haosa.

"Njima je potrebno stanje ovih zemalja, u bedu i raspad, u haos, pre svega zbog diciplinovanja Evrope i radi strateških ciljeva uperenih protiv Rusije", objašnjava Filimonova.

Ona je ukazala da su izazovi za balkanski region naoružavanje Hrvatske, rehabilitacija ustaštva i "narandžaste revolucije", a posebno je opasno da se stvore oružane snage Kosova, čije bi eventulano spajanje se vojskom Albanije predstavljalo pretnju od velikoalbanske ekspanzije.

"Kosovo ima sporazum sa Vojskom Albanije o saradnji. Protiv koga će biti uperena ova zajednička snaga? Mi znamo, protiv srpskog nacionalnog korpusa", ističe ona.

Foto: Printscreen RTV
Foto: Printscreen RTV

Sve nestabilnije unutrašnje stanje u Bosni i Hercegovini (BiH) preti da se prelije na ceo region, smatraju učesnici foruma.

Profesor Visoke škole unutrašnjih poslova iz Banja Luke Predrag Ćeranić kaže da se institucije Republike Srpske nepravedno optužuju za kršenje Dejtonskog sporazuma, iako, kako kaže od nje nema većeg zaštitnika sporazuma.

"BiH jeste tempirana bomba jer će Srbi braniti Republiku Srpsku", ističe Ćeranić.

U BiH se stvaraju veštački unutrašnji problemi kao glavni izvor nestabilnosti, smatra stručnjak za antiterorizam Dževad Galijašević, i dodaje da je najveća opasnost za region terorizam u BiH.

Nedavno pronađeno oružje u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića, Galijašević ne vidi kao direktan napad na njega već na stabilnost Srbije.

Foto: Printscreen RTV
Foto: Printscreen RTV

"Kada destabilizujete Srbiju vi u stvari destabilizujete celo njeno okruženje, pre svega RS, time završavate neke geopolitičke poslove. I ne možemo se oteti utisku da tu nisu samo prsti nekih kriminalnih organizacija umešani, već da tu ima i nekih specijalnih obaveštajnih operacija", ukazuje Galijašević.

Pukovnik u penziji Vojske Srbije Milan Mijalkovski je ocenio da je u ovoj godini zabeležen vrhunac sistemskih pretnji Republici Srpskoj i naglasio da referendum o Danu RS nije bio usmeren protiv BiH, već je predstavljao ostvarivanje prava srpskog naroda.

Izlaganje pod nazivom "Rušenje demokratskog diskursa na Balkanu i u BiH kao preduslov haosa" održao je general u penziji, nekadašnji ratni komandant Zvorničke brigade Vojske RS Vinko Pandurević, koji je prošle godine prevremeno pušten iz zatvore na koji ga je osudio Haški tribunal.

http://www.youtube.com/watch?v=aIMOFWshbV0

Da ne ponavljamo greške iz prošlosti

Izgleda da Vašington i Moskva u poslednje vreme podgrevaju hladni rat za koji su svi mislili da je odavno završen.

Sukobi Istoka i Zapada počeli su u Ukrajini, zatim se prelili na Siriju, a da li će se preliti i na naš region, teško je proceniti.

Nama, malim državama na brdovitom Balkanu, ostaje da ne ponavljamo greške iz prošlosti i nadamo da će zdrav razum pobediti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track