Počela konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije
Foto: TANJUG

Dom Narodne skupštine

Počela konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije

Politika -
Sednicu otvorio Zaharije Trnavčević, najstariji poslanik u novom sazivu

BEOGRAD - U Domu Narodne Skupštine Srbije nešto posle 10 časova počela je konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije koju je otvorio Zaharije Trnavčević, najstariji poslanik u novom sazivu.

Trnavčević, poslanik Preokreta, čestitao je budućim poslanicima na izboru i saopštio da će mu do izbora novog predsednika parlamenta pomagati najmalđi poslanici sa četiri izborne liste SNS, DS, SPS-JS-PUPS i DSS. U raduTrnavčeviću će pomagati i generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović.

Najstariji poslanik je konstatovao i da postoje uslovi za rad konstitutivne sednice čiji je dnevni red potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara Skupštine, izbor članova radnih tela Skupštine i članova stalnih parlamentarnih delegacija u medunarodnim institucijama.

Sednica je potom prekinuta u 10.25 sati da bi tročlana komisija utvrdila saglasnost uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izborne komisije. Nastavak sednice očekuje se oko 11.20.

Pošto im danas budu potvrđeni mandati, poslanici novog saziva parlamenta položiće zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Skupština se konstituiše potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, a time formalno prestaje i mandat prethodnom sazivu.

Danas u 14 sati biće održana i sednica na kojoj će izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti zakletvu. Time i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track