SMATRAJU DA GA JE UBILA VLAST: Smrt aktiviste Samoopredeljenja izazvala nove tenzije na Kosovu
Foto: AP

Nerazšjašnjeno

SMATRAJU DA GA JE UBILA VLAST: Smrt aktiviste Samoopredeljenja izazvala nove tenzije na Kosovu

Politika -

PRIŠTINA - Smrt aktiviste pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija, koji se nalazio u pritvoru u Istražnom zatvoru u Prizrenu, dodatno je podigla tenzije na Kosovu a predstavnici pokreta čiji je bio član smatraju da nije u pitanju nesreća već da se radi o političkoj montaži.

Predsednik Samoopredeljenja Visar Imeri je za smrt optužio vlasti Kosova i zatražio detaljnu i nezavisnu istragu i podržao zahtev porodice da kao posmatrač obdukciji prisustvuje i jedan stručnjak za sudsku medicinu iz Albanije.

Tužilaštvo takodje smatra da se radi o sumnjivoj smrti, a detaljnu istragu je zatražio i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova i savetnik premijera Valjon Murteza je zatražio da se razjašnjavanje smrti 26-godišnjeg aktiviste Samoopredeljenja "ostavi u nadležnost pravnoj državi i da se time ne bavi politika".

Do sada poznate informacije u vezi smrti Deharija se razlikuju.Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža je rekao da je Dehari u teškom stanju prebačen u Regionalnu bolnicu u Prizrenu, dok je direktor bolnice Afrim Avdaj izjavio da je on u bolnici stigao bez znakova života.Udaljenost od zatvora u kojem se nalazio Dehari i Urgentnog centra u Prizrenu je manja od jednog kilometra.

Foto: AP
Foto: AP

Direktor regionalne policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići je izjavio da je uzrok smrti velika količina lekova koje je navodno popio Dehari i zbog koje je pao u komu, nakon čega je preminuo na putu prema bolnici.Zatvor u Prizrenu su danas posetili ministarka pravde Durata Hodža, tužilac Aleksander Ljumezi i zamenik generalnog direktora Policije Kosova Naim Redža i oni su u prostorijama zatvora održali konferenciju za medije.

Ministarka Hodža je rekla da je odmah po saznanju o smrti naredila unutrašnju istragu o okolnosti smrti pritvorenika i najavila da će na osnovu nalaza preduzeti sve zakonske mere.Dehari je bio jedan od osumnjičenih za napad ručnim bacačem na zgradu Skupštine Kosova i u pritvoru se nalazio 68 dana.

Njega i druge pritvorene u istražnim zatvorima u Peći, Djakovici i Prizrenu su juče posetile poslanice Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj Bujupi.Večeras je stotinak aktivista Samoopredeljenja ali i drugih gradjana u centru Prištine zapalilo sveće povodom smrti Deharija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track