Najnovije vesti

UČEŠĆE GRAĐANA U DEMOKRATSKIM PROCESIMA: Danas počinje Nedelja parlamentarizma
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Otvorenost parlamenta kao institucije

UČEŠĆE GRAĐANA U DEMOKRATSKIM PROCESIMA: Danas počinje Nedelja parlamentarizma

Politika

Narodna skupština Republike Srbije i inicijativa Otvoreni Parlament organizuju Manifestaciju "Nedelja parlamentarizma", odnosno seriju događaja, koji počinju danas, sa ciljem da se otvori prostor za debatu o učešću građana u demokratskim procesima i značaju otvorenosti parlamenta kao institucije.

"Nedelju parlamentarizma" svečano će otvoriti predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ambasadori SAD i Velike Britanije, Kajl Skat i Denis Kif, i predstavnica Otvorenog parlamenta Vukosava Crnjanski.

U izjavi Tanjugu Crnjanski je kazala da će tokom sedmice biti organizovano više od 110 događaja na različite teme koje su bitne za sve građane.

"Imaćemo tradicionalnu kafu sa narodnim poslanicima, razgovaraćemo o pravima dece, o položaju žena, o poreskim olakšicama. Cilj je da približimo narodne poslanike građanima i da uspostavimo što direktiju komunikaciju", rekla je Crnjanski.

Nedelja parlamentarizma biće održana u više od 20 gradova u celoj Srbiji, navela je predstavnica inicijative Otvoreni parlament i napomenula da će u manifestaciji učestvovati više od 60 partnera.

"Tu su osnovne škole, srednje škole, fakulteti i organizacije civilnog društva", rekla je Crnjanski.

Tokom prve "Nedelje parlamentarizma", održane 2015. godine, serijom različitih događaja pokrenut je razgovor o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima.

Za tih sedam dana, više od 40 partnerskih organizacija i 3.500 građana pridružilo se organizovanim aktivnostima i zajedno sa narodnim poslanicima i poslanicama diskutovalo o načinima za unapređenje rada Parlamenta kao institucije i njegovog većeg otvaranja ka građanima.

"Nedelja parlamentarizma", podržana i od USAID i Britanske ambasade u Beogradu trajaće do 13. novembra.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...