(KURIR TV) SASTANAK U VLADI: Devenport predao Vučiću Izveštaj o napretku Srbije
Foto: Kurir TV

Pohvale evropske komisije

(KURIR TV) SASTANAK U VLADI: Devenport predao Vučiću Izveštaj o napretku Srbije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom, koji mu je tom prilikom uručio Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Sastanak je održan u Vladi Srbije, sa početkom u 12.40 časova.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Na samom početku, Majkl Devenport je istakao da mu je drago što će imati prilike i da isti izveštaj predstavi u četvrtak u Parlamentu.

"Od prošlogodišnjeg izveštaja smo otvorili četiri poglavlja i očekujemo da do kraja godine budu otvorena i naredna. Ovo je samo potvrda strateškog cilja Srbije da se pridruži EU, ali i podrška da nastavi sa reformama, privlačenjem novih investitora i stvaranjem izgleda za bolje plate. EU vam je najveći partner u tome, jer Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu. Ali i pored pomenutog napretka, potrebne su dalje reforme, pre svega u borbi protiv organizovanog kriminala. Svesni smo da je za to potrebno više vremena i EU stoji uz Srbiju ne samo u lepim, već i u teškim vremenima", naveo je Devenport.

Premijer Vučić se nadovezao porukom da je Izveštaj Evropske komisije u velikoj meri realističan, iako ne može da se saglasi sa svakim njegovim delom.

"Važno nam je da u svim pogledima ostvarujemo napredak i da EU pozitivno ocenjuje našu političku ulogu u regionu i migrantskoj krizi. Pred nama su još 3-4 godine u kojima treba pravosuđe da učinimo efikasnijim. U delu koji pominje odnose sa Rusijom nisam razumeo zašto se govori o sporazumima SNS sa Jedinstvenom Rusijom niti vidim kakve to ima veze sa državnom politikom, ali sam zahvalan na pomoći EU, pre svega tokom poplava 2014. godine, ali i podršci u reformi javnih preduzeća, kao i znanju koje je preneto našim državnim činovnicima, a koje nam je važno isto koliko i novac. Srbija želi da bude deo evropskog društva i za to ćemo se boriti. Lojalan smo partner Evropi i predstavnici evropskih zemalja u to mogu da se uvere", poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Vučić je naveo da se po našim putevima, bolnicama i školama vidi da Srbija u svakom pogledu napreduje.

Potom se osvrnuo i na pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

"Mi nijednog kandidata nismo podržali, niti ćemo to u budućnosti činiti, jer ne želimo da se mešamo u unutrašnja pitanja SAD. Želimo najbolje moguće odnose sa Amerikom. Što se odnosa sa ambasadorom Kajlom Skatom tiče, ne mogu da se pohvalim da sam lični prijatelj s njim, ali cenim njegovu podršku reformama u Srbiji. Primećujem opštu euforiju u našoj zemlji, čak i u mojoj stranci, zbog pobede Trampa. To je s jedne strane razumljivo, zbog pritisaka koje smo trpeli u prošlosti, a s druge strane govori o tome da mi, kao narod, uvek izbegavamo sopstvenu odgovornost, da čekamo da nam neko drugi reši probleme. A ima tu i one naše male, srpske osvete, zbog nečijeg političkog poraza", zaključio je Vučić.

POZITIVNI SIGNALI IZ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija pohvaljena za napredak, ali preporučeni i novi koraci

VUČIĆ ČESTITAO TRAMPU: Vaša snažna volja potrebna je ne samo građanima SAD, već i celom svetu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track