EKSKLUZIVNO IVICA DAČIĆ ZA KURIR TV: Ko god da pobedi u Americi, pružamo mu ruku

EKSKLUZIVNO IVICA DAČIĆ ZA KURIR TV: Ko god da pobedi u Americi, pružamo mu ruku

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u ekskluzivnom intervjuu za Kurir TV govori o izborima u Americi.

Na samom početku Dačić je istakao da mu je lako da govori jer Srbija ne bira:

Obično me pitaju da pričam kada su izbori u Srbiji, sada mi je puno lakše da govorim jer Srbija ne bira - rekao je Dačić

Američki izborni proces je zastareo

Na pitanje o brojnim aferama koje su se vezivale za kandidata demokrata Hilari Klinton Dačić je rekao da nam je predizborni proces u Americi pokazao da ne postoji idealan politički sistem.

- Mi mislimo da je američki model demokratije idealan, ali upravo smo bili svedoci da je u Americi dozvoljena negativna kampanja usmerena protiv političkog protivnika. To se kod nas nikada nije dogodilo osim u slučaju kada je Demokratska stranka snimala spotove protiv Tomislava Nikolića i to im se obilo o glavu - rekao je ministar Dačić i podsetio na čuvenu aferu iz 2000 godine kada je Al Gor imao čak 500.000 glasova više od protivkandidata Džordža Buša koji je ipak na kraju postao predsednik:

- Ovo danas je samo jedna faza izbornog procesa. Američko zakonodavstvo i ustav su relativna kategorija i datiraju iz 18 veka. Oni su ustanovili dvostepeni sistem u kome građani glasaju za elektore, koji opet biraju predsednika. Naravno, glas naroda bi trebao da bude obavezujući, ali dešavalo se da elektori glasaju po sopstvenom nahođenju. Tako se 2000 godine desilo da pobedi kandidat koji ima pola miliona glasova manje i moja moja poruka Amerikancima je ako već hoće da dele lekcije po svetu neka promene taj anahroni izborni sistem.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Nije bilo fer tretmana u kampanji

Ministar se osvrnuo i na misiju OEBSA u Americi:

- I na izborima u SAD su prisutni posmatrači OEBSA, samo se čini da mnogo manje zapažaju neregularnosti nego na drugim mestima u svetu - rekao je Dačić, i dodao i da svi kandidati nisu imali ravnopravan tretman u predizbornoj trci:

- Većina ljudi u svetu i kod nas misli da postoje samo dva kandidata u trci za predsednika Amerike. Međutim, na glasačkom listiću imate četiri opcije. Toliko o fer tretmanu kandidata.

Dačić je istakao da je teško reći po čemu se ustvari razlikuju Demokratska i Republikanska stranka. Nama je bliža Demokratska stranka jer je prolevičarska.

- U debatama ćete čuti samo kako se bore oko taksi i poreza i kritikuju jedni druge oko afera. ali ono što je bitno je da su i jedni i drugi odbranili osnovne vrednosti jer su obe stranke stranke sistema - rekao je Dačić.

Hilari korektna, sa Trampom nisam pričao o politici

- Sa Hilari sam imao prilike da sarađujem za vreme dok je bila državni sekretar kod Obame. Uvek je bila korektna a njene odluke su bile povoljne po Srbiju. Sa Trampom sam se sreo jednom prilikom i uopšte nismo govorili o politici. On zna dosta o Srbiji jer mu je žena iz ovog regiona, a opčinjen je lepotom Ane Ivanović za koju tvrdi da je najlepša žena na svetu - rekao je Dačić.

Na pitanje na koga bi se kladio Dačić je odgovorio da se ne bi kladio uopšte i da će pružiti ruku ko god da pobedi.

- Ne bih se kladio ni na koga, u ovom slučaju je teško predvideti. Ko god da pobedi pružamo ruku i spremni smo na saradnju sa Amerikom.

(EPK/Foto: Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track