VELIKI POMAK U ODNOSIMA SRBIJE I AMERIKE: Dačić o izboru Trampa za predsednika SAD
Foto: Dado Đilas

VELIKI POMAK U ODNOSIMA SRBIJE I AMERIKE: Dačić o izboru Trampa za predsednika SAD

Politika -

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je večeras nadu da će pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD omogućiti pozitivan pomak u odnosima Srbije i SAD i da će dve zemlje u pravom smislu reči ponovo biti saveznici.

- Naravno, postoje lične simpatije i antipatije, ja lično moram da kažem da pozdravljam pobedu Trampa i nadam se da će ona biti pozitivan pomak restartovanju politike u našim bilateralnim odnosima - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Kaže da očekuje da će Tramp imati više razumevanja za naše stavove nego mnogi njegovi prethodnici, te da Srbija to mora da iskoristi.

To, međutim, kako kaže, ne znači da će pozicija Srbije biti bolja sama po sebi.

- Ali ovde ne postoje predrasude iz prošlosti, ne postoji unapred utvrđena negativna politika kao što postoji u mnogim zapadnim zemljama, gde se samo referenti menjanju, a referati ostaju isti i svi imaju isti pristup - primetio je Dačić.

Foto: AP
Foto: AP

Izbor predsednika SAD stvar je američkog naroda, a Srbija pozdravlja svaki izbor, naveo je Dačić poželevši novom predsedniku SAD puno uspeha.

Srbija se, podsetio je, nije mešala u unutrašnje stvari SAD niti je zvanično izražavala simpatije ili antipatije prema nekom kandidatu.

Mi smo do kraja ispoštovali princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, što baš nije slučaj s nekim drugim zemljama kad su u pitanju naši izbori, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da bez obzira na to ko je pobednik izbora, Srbija želi dobre odnose sa Vašington i mora da sarađuje sa SAD, jer su oni značajan faktor u svetu.

- Nadam se da će posle 100 godina od Prvog svetskog rata i 70 godina posle Drugog svetskog rata, Srbija i Sjedinjene Američke Države smoći snage da nađu zajednički interes i da će u pravom smislu reči ponovo biti saveznici - zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track