SASTANAK U VILI BOKELJKA Vučić i Džonson: Britanski investitori se raduju poslovanju u Srbiji
Foto: Damir Dervišagić

Zajedničko obraćanje javnosti

SASTANAK U VILI BOKELJKA Vučić i Džonson: Britanski investitori se raduju poslovanju u Srbiji

Politika -

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson stigao je danas u posetu Beogradu, gde se susreo sa srpskim zvaničnicima.

Nakon sastanaka sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, Džonsonu je domaćin na radnoj večeri u Vili Bokeljka bio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Usledilo je njihovo zajedničko obraćanje javnosti.

Na početku konferencije za medije, premijer Vučić je rekao da Džonsona smatra prijateljem Srbije i najavio da će sutra zajedno obići groblje palim srpskim borcima.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Naša trgovinska razmena je mala, imajući u vidu potencijale, ali smo i to uspeli da povećamo. Naš izvoz u Britaniju raste jačom i većom snagom i očekujemo unapređene rezultate. Zahvalio sam se gospodinu Džonsonu na podršci evropskom putu Srbije, uprkos Bregzitu, i želji da se očuva stabilnost u regionu. Mi razumemo politiku Velike Britanije, iako nemamo zajednički stav po pitanju Kosova, ali gledamo da dijalogom sa Albancima na Kosovu zajedno dođemo do najboljeg rešenja za obe strane. Uložićemo maksimalne napore da izgradimo najbolje moguće odnose sa našim britanskim prijateljima", rekao je premijer Vučić.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Boris Džonson je potom istakao da mu je veliko zadovoljstvo što se nalazi u Beogradu.

"Fascinantan je napredak Beograda i Srbije. Čestitam Vama i Vladi na ekonomskom i političkom uspehu koji ste postigli. Izuzetno je za sve važan vaš napor u razgovoru sa Prištinom, ali i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom. Ostajemo prijatelj Srbije i radujemo se intenziviranju odnosa na svim nivoima. Veliki broj naših investitora je uzbuđen zbog mogućnosti poslovanja u Srbiji", naveo je Džonson.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Odgovarajući na pitanja novinara, šef britanske diplomatije se osvrnuo na pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Trebalo bi da budemo pozitivno otvoreni prema svim mogućnostima i da izađemo iz te priče o opštoj sudbini nakon izbora u Americi. U mojoj zemlji treba da priznamo da je to mogućnost da delimo zajedničke vrednosti. Tramp je čovek koji želi saradnju, pre svega u oblasti trgovine, i to je naša prilika", ocenio je Džonson.

Na kraju, Vučić je prokomentarisao današnju poruku Borisa Džonsona u Prištini da "svi koji su krivi treba da odgovaraju".

"Mi ne štitimo i ne krijemo one u našem narodu koji su činili zločine, jer zločin nema nacionalnost i ne može da pada na ceo narod, već ima svoje ime i prezime. Hvala Borisu na iskrenim porukama", zaključio je Vučić.

ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE U POSETI BEOGRADU Dačić sa Džonsonom: Podrška Srbiji uprkos Bregzitu

GOJKOVIĆ SA DŽONSONOM: Britanija napušta EU, ali ne i Evropu, tu je budućnost Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track