ŠEŠELJ POVODOM SKANDALA U SKUPŠTINI: Krajnje je vreme da se uvede red u ovoj zemlji
Foto: Zorana Jevtić

Tvrdi da nije čuo negativne reakcije

ŠEŠELJ POVODOM SKANDALA U SKUPŠTINI: Krajnje je vreme da se uvede red u ovoj zemlji

Politika -

BEOGRAD - Opravdana reakcija na bahat odnos vlasti i Brisela prema srpskim poslanicima ili način da opozicija predvođenja Vojislavom Šešeljem ubere još neki politički poen nanoseći štetu međunarodnom ugledu zemlje - na to bi se mogla svesti diskusija u javnosti pošto su lideri SRS i Dveri onemogućili šefa Delegacije EU da predstavi Izveštaj EK u Skupštini.

Iz građanskog dela opozicije koja se nije priključila protestu, kao i od predstavnika vlasti stižu poruke da je to što je učinio Šešelj nedopustivo.Lider SRS, međutim, tvrdi da nije čuo negativne rekacije "ni od koga ozbiljnog" i da su se uzbunile samo "prozapadne strukture koje su i uvele praksu ponižavanja Srbije" još u vreme kad je on bio u Hagu.

Tanjug Sava Radovanović
Tanjug Sava Radovanović

"Za deset godina ako im je verovati predstavnici EU ovako dolaze na sednice Odbora, predsedavaju tim sednicama i podnose Izveštaje na engleskom. A sad sam na snimku video, jer tad nisam bio u sali, da je Devenport, kad je ulazio, krenuo zaista da sedne na mesto predsedavajućeg kao da mu to pripada po nekom pravu. Krajnje je vreme da se uvede red u ovoj zemlji", kaže Šešelj.

Tanjug Sava Radovanović
Tanjug Sava Radovanović

On je dodao da nije neprimerno što je puštao muziku Devenportu jer je to učinio u pauzi zasedanja, a broj telefona mu je, kaže, tražio, da bi mu poslao tekst srpske pesme o Trampu.

Poslanik SNS Igor Bečić tvrdi da je sve urađeno kako procedura nalaže i da nije bilo propusta.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je lider SRS iskoristio situaciju da napravi od svega toga "performans i paradu" kakvi se ne vidaju često otkako se vratio u parlament.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Mogu da se ne slažžu ali ne i da omalovažžavaju parlament

Što se tiče događaja u Skupštini, na sednici Odbora za evropske integracije, kao ministar zadužen za evropske integracije u vladi Srbije, smatram da je ponašanje dela poslanika bilo krajnje neprimereno i politički nekorektno, izjavila je večeras ministarka Jadranka Joksimović.

Na pitanje kako vidi debatu o tom događaju koja je nastavljena i u medijima i izjavu lidera SRS Vojislava Šešelja da nije čuo negativnu reakciju ni od koga ozbiljnog, ministarka za Tanjug podseća da su evropske integracije strateška orijentacija Srbije a da je ovogodišnji Izveštaj o napretku, koji je generalno pozitivan, važan za našu zemlju.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"I trebalo bi, stoga, da na ozbiljan i argumentovan način bude analiziran u najvišem zakonodavnom telu Srbije", rekla je ministarka Joksimović.

"Ako je neko antievropski orijentisan, što je politički legitiman stav, to ne znači da je legitimno da se ponaša nepristojno i da uzurpira pravo i obavezu Narodne skupštine da radi svoj posao i analizira Izveštaj", rekla je ministarka.

Što se tiče ambsadora Majkla Davenporta, dodala je Joksimović, on je šef Misije EU u Srbiji, i istakla da veruje da isti ti poslanici ne bi voleli da se neko tako ponaša prema ambasadorima Srbije onako kako su se oni ponašali prema ambasadoru koji predstavlja EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track