ĐURIĆ: Hteli su da otmu srpsku imovinu, ovim sporazumom smo je sačuvali
Foto: Fonet

Postignut dogovor između Beograda i Prištine

ĐURIĆ: Hteli su da otmu srpsku imovinu, ovim sporazumom smo je sačuvali

Politika -

BEOGRAD - Sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama sačuvana je kompletna imovina Telekoma Srbije, a taj sporazum će se pozitivno odraziti na ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU, izjavio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Sada se ispostavilo da je dobro što nismo prihvatili postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da hoćemo da postižemo one sporazume koji jesu. Dogovorom o sprovođenju sporazuma od 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina Telekoma Srbije je sačuvana što može da se vidi i u saopštenju EU. To nije nešto što samo ni tvrdimo - rekao je Đurić.

DOGOVORILI SE: Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama

On je istakao da se sva imovina prenosi na MTS doo na Kosovu i Metohiji, odnosno da je zvanično vlasništvo MTS Telekoma Srbije.

- Imovina Telekoma Srbije je ovim trajno zaštićena, kao i bazne stanice i sve drugo - rekao je Đurić.On je istakao da se radi o važnom dogovoru i za Telekom Srbiju i za građane, kao i da će se sigurno pozitivno odraziti i na naše ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU.

- Oni su hteli da našu imovinu otmu. Mi to nismo prihvatili. Nismo prihvatili tako formulisan sprazum. Sada smo došli do nečega što podrazumeva, uzgred budi rečeno, i za predstavnike medije, važnu stvar, a to je da i deo takozvanog digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku - rekao je Đurić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, tamo gde se sada "hvata" signal Telekoma Srbije "hvataće" se i ubuduće, a nakon dve godine biće raspisan i tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji Kosova gde će, takođe, učestvovati Telekom Srbije. On je dodao i da fiksna telefonija važi za celu teritoriju Kosova i Metohije. Objašnjava i da će prelazni period trajati do raspisivanja tendera.

Navodeći da Priština, odnosno Albanci, i sada koriste tuđe pozivne brojeve, za Monako i za Sloveniju, a da ne koriste naš pozivni broj, Đurić je objasnio da će sporazumom Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast i to u skladu sa Rezolucijom 12 44, kao i da će građani moći normalno da pozivaju i Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i tarifiranja.

- Mi sasvim sigurno naše resurse Telekoma Srbije, naše bazne stanice, čvrsto zadržavamo u našim rukama. Niko ne može da uradi bilo šta protiv naše volje - rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, ono što se ovim menja je da Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno ili drugo nasilje nad imovinom Telekoma Srbije i da Telekom Srbije sada stiče i u prištinskim institucijama i sistemu pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track