TANJA MIŠČEVIĆ OPTIMISTA: Otvaranje tri poglavlja do kraja godine
Foto: Dragana Udovičić

Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije

TANJA MIŠČEVIĆ OPTIMISTA: Otvaranje tri poglavlja do kraja godine

Politika -

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević izjavila je danas da je optimista da će se do Nove godine otvoriti tri nova poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU.

"Ja sam uvek optimista. Još prošle nedelje, nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije sam rekla da je mogućnost otvaranja poglavlja do kraja godine uvećana činjenicom da je u tom izveštaju upravo ocenjeno da je Srbija uradila jako dobar veliki posao, pre svega u dijalogu sa Prištinom", rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, do kraja godine postoji mogućnost da se poglavlja 25 i 26, koja se tiču nauke i istraživanja, odnosno obrazovanja i kulture, kao i poglavlje pet, koje se odnosi na javne nabavke, otvore za pregovore.

"Ta tri su potpuno spremna, naravno u različitim su fazama. Poglavlje 5 o javnim nabavkama dodatno je dorađivanje sistema javnih nabavki koje je u velikoj meri usklađeno sa onim što postoji u EU, ali smo svedoci da ima manjkavosti na kojima treba dodatno raditi", kaže Miščević.

Što se druga dva poglavlja tiče, Miščević je rekla da pravo EU nema pravila u oblasti obrazovanja i da je poenta ta dva poglavlja, posebno istraživanja i razvoja -povezivanje.

"Evropsko povezivanje, radi jačanja, umnožavanja kapaciteta, posebno kada je reč o istraživanju, razvoju, inovaciji i vezi sa privredom. Ta dva poglavlja se istovremeno otvaraju i privremeno zatvaraju. To bi bio još jedan veliki podsticaj za nas, da posle jednog broja poglavlja imamo i prva koja smo zatvorili", rekla je Miščević.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track