DEVENPORT O ŽIVOTU U SRBIJI: Za 6 godina, koliko sam ovde, stalno se dešavaju neka iznenađenja!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na Skupštini je da me ponovo pozove

DEVENPORT O ŽIVOTU U SRBIJI: Za 6 godina, koliko sam ovde, stalno se dešavaju neka iznenađenja!

Politika -

BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Majkl Davenport izjavio je danas da je na predstavnicima Skupštine Srbije da li će ga ponovo pozvati da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.

Govoreći o incidentu u Skupštini Srbije, kada su mu pojedini predstavnici opozicije onemogućili da predstavi izveštaj, Davenport je kazao da mu se za šest godina, koliko je u Srbiji, stalno dešavaju neka iznenađenja.

"Na predstavnicima Skupštine Srbije je da li će me pozvati ponovo da predstavim izveštaj. U međuvremenu imaćemo niz sastanaka sa predstavnicima civilnog društva ne samo u Beogradu, već i u Nišu i Novom sadu", rekao je Davenport.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o pregovaračkom procesu, on je kazao da je Evropska komisija dala preporuku da se otvori poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke, što je veoma bitno za borbu protiv korupcije."Sada je na Srbiji da predstavi svoj pregovarački stav EU. Čuo sam da će u narednom periodu Vlada Srbije to i uraditi", rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, iako poglavlje koje se odnosi na spoljnu politiku još nije otvoreno, EU ima jasan stav - a to je da se zemlja kandidat za članstvo mora uskladiti sa spoljnom politikom EU."U trenutku kada dođe do pristupanju EU moraće potpuno biti usklađena. Srbija ima pravo na svoju spoljnu politiku i prirodno je da Srbija želi da intenzivira svoje odnose i sa Rusijom i Kinom, ali bolje bi bilo da se to ne radi na način koji minira put u članstvo u EU", rekao je Davenport.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ponovio da delegacija EU u Srbiji ima dobre odnose sa Vladom Srbije na svim nivoima, ali da se izveštaj o napretku ne odnosi na Vladu, već na celo društvo.Prema njegovim rečima, jasno je da Srbija ide napred i to izveštaj pokazuje, ali trebalo bi još raditi na nezavisnosti pravosuđa, boljoj saradnji sa civilnom društvom, sprovođenju preporuka nezavisnih tela poput ombudsmana, slobodi medija.Govoreći o medijima medijma, Davenport je rekao da postoje dobri zakonski okviri ali da treba raditi na njihovoj primeni.

"Kada se radi o slobodi medija, bitno je da proces projektnog finansiranja bude transparentan. Još smo na početku implementacije tog zakonodavstva, proces privatizacije nije završen, imamo i pitanje Tanjuga, gde je nejasna situacija oko legalizacije. Svedoci smo napada na novinare što je neprihvatljivo", rekao je on.

(Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track